in

FBI je uspješno provalio u teroristin iPhone, međutim i dalje se ljuti na Apple

Nakon nekoliko mjeseci pokušavanja, FBI je konačno uspio provaliti u iPhone uređaje koji su pripadali navodnom teroristu koji je napao zračnu luku Pensacola u decembru 2019

Nakon nekoliko mjeseci pokušavanja, FBI je konačno uspio provaliti u iPhone uređaje koji su pripadali navodnom teroristu koji je napao zračnu luku Pensacola u decembru 2019. Prema dostupnim informacijama, riječ je o osobi povezanoj s Al-Qaedom. Istražitelji su u uređaje provalili bez Appleove asistencije, no glavni tužitelj William Bar i direktor FBI-ja Christopher Wray izrazili su neslaganje s tvorcem iPhonea koji im nije dao otključati uređaje.

‘Apple bi trebao otvoriti uređaje istražiteljima’

Oba zvaničnika tvrde da enkripcija na uređajima oba napadača uvelike usporila istraživanje.

-Zahvaljujući pomoći iz FBI-ja i ne zahvaljujući Appleu, uspjeli smo otključati Alshamranijeve telefone- komentirao je Barr.

-Potrošili smo puno novca naših poreznih obveznika’ da bismo provalili u iPhone Mohammeda Saeed Alshamranija koji je ubio tri američka mornara i ozlijedio osmero ljudi tokom napada 6. decembra prošle godine.

Apple tvrdi da je istražiteljima dostavio podatke s iClouda te da im je ponudio tehničku asistenciju, premda ni to nije bilo dovoljno da otključa Alshamranijeve iPhone uređaje.

Wray je optužio Apple zbog ‘nepotrebno korištenih resursa za otključavanje uređaja.

-Javni dužnosnici, već zatrpani važnijim zadacima koji štite američki narod, zatečeni globalnom pandemijom i svim ostalim poteškoćama – morali su potrošiti svo to vrijeme da bi pristupili dokazima koje su dobili prije nekoliko mjeseci- kazao je.

Specijalni ulaz za FBI

Barr i Wray tvrde da je Appleova briga za privatnost njihovih korisnika važna, no to ih nipošto ne bi trebalo obeshrabriti da razviju poseban iOS koji bi vladi omogućio da pristupa podacima osumnjičenih ljudi. Apple je na ove optužbe odgovorio da bi ovakvo što moglo otvoriti vrata mnogim drugim nepoželjnim uljezima u maniri pandorine kutije, s obzirom da ne postoji nešto poput ‘posebnih vrata za FBI’. Dužnosnici su, kao reakciju, naglasili da o odlukama o enkripciji trebaju raspravljati glasači i vlada, a ne koporativni čelnici.

Znači li to da je FBI pronašao način kako provaliti u podatke unutar iPhonea te da napokon imaju ‘zlatni ključ’? Ne baš – prema Wrayju, FBI je koristio metodu koja se ne može primjeniti u drugim istragama. Tehnika nije rješenje za poblem s Appleom, ona ima jako ograničeno djelovanje i primjenu.

Apple je na optužbe odgovorio početkom sedmice objasnivši da ‘ne postoje stražnji ulazi za dobre dečke’ te dodao da ‘američki narod ne smije birati između oslabljivanja enkripcije i učinkovitih istraga’, prenosi The Verge.