in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Svima je olakšao život: Umro čovjek koji stoji iza kreiranja jednostavnih naredbi izreži, kopiraj i zalijepi

Imao je 74 godine

Larry Tesler, informatičar koji stoji iza kreiranja jednostavnih naredbi cut/copy/paste (izreži, kopiraj i zalijepi), umro je u ponedjeljak. Imao je 74 godine.

Njujorčanin Tesler počeo je raditi u Silicijskoj dolini početkom ’60-ih godina prošlog stoljeća nakon studija informatike na Stanfordu. U vrijeme dok su računala bila nedostupna većem broju ljudi, Tesler se zaposlio u istraživačkom odjelu (PARC) Xeroxa 1973. godine. Specijalizirao se za razvoj korisničkog sučelja, odnosno kako da učini informatičke sistem lakšima za korištenje.

Upravo je tamo i razvio sistem izreži, kopiraj i zalijepi, koji je kroz godine svima nama uštedio milione i milionene sati. Ovaj koncept naredbi danas nam je svima poznat i praktično je sastavni dio svakog uredskog alata. Kako se navodi, on je to rješenje razvio navodno na temelju onog što smo radili i sa papirom, kad bi fizički izrezali dijelove teksta i zalijepili ih na drugo mjesto.

Njegovi bivši šefovi odali su mu počast navodeći kako je radio na mnogim drugim projektima, ali i kako je naš radni dan jednostavniji zahvaljujući njegovim idejama.


Xerox Parc je bio poznat po ranim grafičkim sučeljima i navigaciji mišem, što je fasciniralo i Jobsa koji ga je oteo Xeroxu. Tesler je potom radio 17 godina za Apple, ali i kasnije za Amazon i Yahoo.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba