in

CTL NL71 – izdržljivi Chromebookovi s Gemini Lake procesorima

Trenutne cijene se kreću od 269 do 399 američkih dolara

CTL je sredinom sedmice predstavio novu seriju izdržljivih Chromebooka – NL71. Unutar nove serije nalazi se pet različitih modela i svi su opremljeni s Intelovim Celeron procesorima iz serije Gemini Lake.

Dizajn je isti za sve modele, a glavne razlike odnose se na procesor, količinu RAM-a (LPDDR4) i podatkovnog prostora (eMMC) te IPS zaslon (1.366 x 768) koji je kod nekih modela običan, kod nekih osjetljiv na dodir, a pojedini modeli imaju čak i zaslone koji, osim što su osjetljivi na dodir, mogu se i zakrenuti za 180, odnosno za 360 stepeni.

Što se oznaka tiče, osnovna za sve modele je NL71, a dodatne poput „T“, „CT“ i „TW“ govore o kakvim se tačno modelima radi. Oznaka „T“ označava modele s touchscreenom, oznaka „CT“ kako je riječ o modelu s clamshell šarkama koje omogućavaju zakretanje touchscreena za 180 stepeni, dok su oznakama „T“ i „TW“ označeni modeli koji svoje touchscreen zaslone mogu zakrenuti za 360 stepeni.

Osnovni model nosi oznaku NL71. Uz Celeron N4020 ima i 4 GB RAM-a te 32 GB podatkovnog prostora. Model NL71CT na gore navedeno dodaje zaslon osjetljiv na dodir koji se preklapa do 180 stepeni, dok model NL71T uz gore navedene specifikacije ima i mogućnost zakretanja zaslona za 360 stepeni čime se ujedno pretvara u tablet.

Najsnažniji model nosi oznaku NL71TW. Dolazi u dvije izvedbe, obje imaju Celeron N4120 procesor, zaslon osjetljiv na dodir koji se zakreće za 360 stepeni te podršku za EMR olovku. Glavna razlika između dva modela se odnosi na količinu radne i podatkovne memorije koja može biti 4 GB ili 8 GB RAM-a te 32 GB ili 64 GB podatkovnog prostora.

Zanimljivo CTL na svojim stranicama za osnovni NL71 model ne ističe posebno da ima Gorilla Glass zaštitu na zaslonu dok za sve ostale ističe. Možda se radi o tipfeleru, a možda i o jednoj od planiranih ušteda kako bi cijena bila što povoljnija. Kako god, ako vam je Gorilla Glass bitan, preporučuje se izdvojiti koji dolar više neki od skupljih modela.

Modeli „T“ i „TW“ imaju po dva USB-C porta, dva USB 3.0 (Type-A) porta te po jedan čitač memorijskih kartica i jedan combo 3,5-milimetarski audio port. Ostali imaju jedan USB-C port manje, ali zato imaju HDMI port koji na „T“ i „TW“ modelima nedostaje. Kućište im je otporno na padove s visine do 70 centimetara, a tipkovnica na izlijevanje vode i guljenje oznaka na tipkama. Dodatni plusevi su ručka za nošenje koja je ugrađena u samo kućište i web kamera koja se zakreće za 180 stepeni.

Ovisno o odabranom modelu Chromebooka autonomija baterije može iznositi do 12 sati. Detaljne specifikacije dostupne su na gornjim poveznicama. Trenutne cijene se kreću od 269 do 399 američkih dolara.