in

LOLLOL TUGYTUGY

Zašto papir požuti?

Asocira na uspomene, pa čak i onaj koji je relativno nov

Požutjele fotografije, stranice knjiga i starih novina predstavljaju prave svjedoke prošlosti i jedne ere koja je iza nas.

Žuti papir asocira na uspomene, pa čak i onaj koji je relativno nov. Zašto je posljedica starenja papira žute boje?

Stručnjaci navode da je papir najvjerovatnije nastao u Kini oko 100. godine prije nove ere. Papir se pravio od konoplje, kore drveta, bambusa i ostalih biljnih vlakana, pogodnih za tu svrhu.

Nakon što je dospio do Azije, papir se koristio za važna, zvanična dokumenta. Tek nakon što je proces proizvodnje papira postao jeftiniji, njegova upotreba postala je rasprostranjenija.

Papir u Evropu stiže u 11. vijeku, a naučnici smatraju da je prvi put počeo da se upotrebljava u Španiji. Naime, prvi zapis na papiru, napravljenom od lana, bila je zbirka tekstova za čitanje tokom mise.

Papir od drveta

Da je drvena pulpa isplativija u procesu pravljenja papira, dosjetila su se dva čovjeka, Kanađanin Čarls Fenerti i Nijemac Fridrih Gotlob Keler. Zahvaljujući njima, upotreba papira proširila se na cijeli svijet.

Negativna strana ovakve proizvodnje ogleda se u lošijem kvalitetu papira. Naime, papir koji nastaje od drvene pulpe sklon je oštećenju koje izaziva kontakt sa sunčevom svjetlošću i kiseonikom.

Bojenje papira u žuto nije posljedica oksidacije

Drvo se sastoji od celiuloze i lignina. Celuloza je rasprostranjena organska materija koja je bezbojna i koja reflektuje svjetlost u prirodi, pa je iz tog razloga vidimo kao bijelu. Podložna je oksidaciji, pa zbog toga gubi elektrone i dolazi do slabljenja njenih materijalnih svojstava i do apsorpcije svjetla. Ali, i pored toga, bojenje papira u žuto nije posljedica oksidacije.

Lignin daje čvrstoću i funkcionira poput ljepila, pa tako povezuje vlakna celuloze. I lignin je podložan oksidaciji koja mijenja njegovu molekulsku strukturu. Zbog toga dolazi do promene načina na koji lignin apsorbuje i reflektuje svjetlost, a s tim se mijenja i način na koji mi vidimo papir, kao žućkast ili braon.

Papir koji je požutio, ne može da se izbijeli. Preporučuje se skladištenje starih novina, dokumenata i knjiga na suhim, hladnim i mračnim mjestima.

Kako bi se izbjeglo bojenje bijelog papira u žuto, za izradu bitnih dokumenata koristi se papir koji sadrži minimalan nivo lignina.