in

Vidite li voće na slici

Stvari poput boja, sjena i perspektive pomažu mozgu da razumije šta vidi i počet će formirati mišljenje na osnovu tih tragova – ali ako su ti tragovi dizajnirani na određeni način, naš mozak može biti zbunjen.

Ono što ga čini još zbunjujućim jeste da dvije osobe mogu pogledati istu optičku iluziju i vidjeti potpuno različite stvari. Sjećate li se viralne debate o bijeloj ili zlatnoj haljini 2015. godine?

U ovoj najnovijoj optičkoj iluziji izazvani ste da pronađete ispravnu voćku na slici i ono što vidite otkriva da li ste vi “prirodno inteligentni” ili ne. Kreirana od strane britanske online kompanije za štampanje instantprint, morate se skoncentrisati da biste pronašli skriveno voće među linijama i bojama.

Prema instantprintu, ova zabavna optička iluzija može vam puno reći o vama samima, uključujući vaše profesionalne sposobnosti. Optičke iluzije mogu biti izuzetno zabavne i fascinantne, ali nam također mnogo govore o tome kako naši individualni mozgovi funkcijonišu.

Ako su vam oči dovoljno oštre, moći ćete jasno vidjeti voće, a navodno, ako ga možete vidjeti, vi ste “prirodno inteligentni”. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology, ljudi s višim IQ-om mogu se lakše fokusirati na ispravne detalje i lakše zanemariti više irelevantnih informacija.

Osobe koje su “prirodno inteligentne” i koje mogu identificirati voće, navodno “nisu sklone prihvatanju stvari površno” i uvijek traže “nijanse u svemu”. Također, kao kolege, smatraju se osobama “s kojima je zadovoljstvo raditi, brzo shvaćaju stvari i izuzetno su pouzdane”.

Instantprint nastavlja:

  • Oni koji su prirodno inteligentni vjerojatno su stimulirajući, dobri u komunikaciji na različite načine i općenito organiziraniji. Inteligentni pojedinci na radnom mjestu smatraju se izrazito znatiželjnima, ljubiteljima informacija i podataka i izuzetno su pripremljeni za sve.

Bez obzira na ono s čim se suoče, uvijek imaju rješenje. Posjeduju snažne analitičke vještine – brzo prepoznaju obrasce, konceptualiziraju ideje i energično provode planove.”

Dakle, možete li pronaći ispravno voće? Odgovor koji tražimo je jabuka.