in

Android 15 će možda posve izmijeniti sistem za podešavanje glasnoće

Android 15 mogao bi stići s posve novom kontrolnom pločom za podešavanje glasnoće, a promjene bismo trebali vidjeti i u izgledu i u funkcijama.

Stara kontrolna ploča ima pet tankih kliznih traka za medije, pozive, zvono, obavijesti i alarme, kao i gumbe za ulazak u postavke zvuka. Ako nešto svira, pojavljuje se mogućnost promjene izvora zvuka.

Iako je funkcionalna, kontrolna ploča već dugo nije promijenjena. Prema Android Authority, kontrolna ploča glasnoće u Androidu 15 napokon bi mogla dobiti novi izgled i nekoliko dodatnih mogućnosti. Prema snimci iz Android 15 Developer Preview 2, kontrolna ploča glasnoće izgleda vidno drugačije.

Klizači su u obliku pilule, postavljeni su vodoravno, a vidljiva je i tačka koja pokazuje maksimalnu glasnoću. Omogućeno je brzo utišavanje dodirom odgovarajuće ikone. Vidimo i da nema zaglavlja “Zvuk i vibracije” na ploči. Umjesto toga prikazan je prekidač za izlazak iz medija.

Osim tih promjena, novi dizajn također vam omogućuje da smanjite ili potpuno sakrijete glasnoću medija. U videu ispod možete vidjeti kako sve skupa izgleda.