in

Ubisoft potvrdio da vam može i hoće oduzeti igre koje ste kupili

“Više nemate pristup toj igri” – poruka je koja vas dočeka kad pokušati instalirati The Crew, Ubisoftovu igru kojoj su nedavno ugašeni serveri.

Prekid podrške i gašenje servera bili su najavljeni, ali nigdje nije bilo rečeno da igrači nakon toga više nikad neće moći preuzeti The Crew. Znalo se da se igru neće moći igrati (na službenim serverima), no oduzimanjem opcije da se igra uopće instalira zapravo je uskraćena svaka mogućnost da The Crew bude očuvan zaobilaznim načinima, npr. kroz nekakvu serversku emulaciju ili privatni hosting.

Sjetimo se, prije nekoliko mjeseci Ubisoftov šef pretplata izjavio je kako bi se igrači trebali osjećati ugodno kad ne posjeduju igre [da bi pretplate postale dominantne nad prodajom igara]. Izjava je to koju su mnogi izvukli izvan konteksta i shvatili krivo, ali sada se čini kao da “osjećaj ugode prilikom neposjedovanja igara” kod Ubisofta uopće ne mora imati nikakve veze s pretplatom. Jer mogu vam, i hoće, oduzeti igru koju ste kupili. Ne samo uskratiti pristup službenim serverima, nego se pobrinuti da više nemate ni mogućnost instaliranja igre.

Naravno, tako je to danas jer kupnjom digitalnih igara ne dobivate vlasništvo nad njima nego samo licencu za korištenje, koja može biti povučena. Ali, to vam neće biti naznačeno u trenutku kupnje, nego “sitnim slovima”.

Je li to protuzakonito? O tome bi uskoro mogla odlučivati nadležna tijela. Oduzimanje The Crewa igračima došlo je do političara te je Piratska partija u Njemačkoj poslala upit Europskoj komisiji od koje traže da se očituju je li ovakva praksa kršenje prava korisnika. Kako kaže zastupnik stranke, Patrick Breyer: “Softver je više od proizvoda na polici”. No, neke više sile će morati odlučiti slažu li se s tom tvrdnjom.