in

Zvukovi prirode gube na vrijednosti: Nova pravila na Spotifyju

Spotify uvodi novi sustav honorara koji će značajno smanjiti zaradu za ambijentalne zvukove poput zvukova kiše u usporedbi s tradicionalnim glazbenim datotekama. Kako bi suzbio neetičko ponašanje, Spotify povećava minimalnu duljinu snimke za funkcionalne zvučne zapise na dvije minute i vrednuje njihove tokove na manju vrijednost od glazbenih zapisa. Ova promjena odnosi se na žanr koji uključuje prirodne zvukove, bijeli šum i druge zvučne efekte.

Budući da se honorari za streaming isplaćuju djelomično na temelju broja puta koliko je snimka reproducirana, a zvukovi poput bijelog šuma često se slušaju satima, Spotify tvrdi da tvorci skraćuju zvukove na samo 30 sekundi što je do sada bila minimalna duljina snimke na platformi i petljaju playliste tako da isti isječak bude slušan iznova i iznova, povećavajući broj streaminga i isplata honorara.

Marina Guz, glavna komercijalna direktorica tvrtke Endel, koja se bavi funkcionalnom glazbom u suradnji s Universal Music Group, dodala je da, iako su bijeli šum i Bohemian Rhapsody očito različiti, imaju isti tretman i plaćeni su jednako.

Spotify je također bio pod povećalom zbog podcasta s bijelim šumom, s izvještajem Bloomberga iz 2023. godine da su podcasti s isključivo ambijentalnim zvukovima činili tri milijuna sati dnevnog slušanja i slučajno su bili potaknuti Spotifyjevim vlastitim algoritmom, rezultirajući gubitkom potencijalne godišnje dobiti od 38 milijuna dolara. Kreatori takvih podcasta navodno su mogli zaraditi i do 18.000 dolara mjesečno od oglasa, otkrio je Bloomberg 2022. godine.

Sada će se, prema novom sustavu, funkcionalne snimke vrednovati kao petina njihovih glazbenih pandana, čime se želi ispraviti nepravda u plaćanjima umjetnicima. Također, Spotify će naplaćivati izdavačke kuće i distributere kad se otkrije sumnjivo povećanje broja streamova, a novi sustav honorara isplaćivat će se samo za trake koje generiraju više od 1000 streamova.