in

Ne možete ukloniti Edge s Windowsa? EU vam stiže u pomoć!

Dobre vijesti za korisnike Windowsa 11 u Europskoj uniji: Microsoft će vam uskoro omogućiti da deinstalirate Edge preglednik iz OS-a, onemogućite Bing pretraživanje i još mnogo toga. Tvrtka iz Redmonda nije velikodušna bez razloga: Microsoftova je odluka prisiljena Zakonom o digitalnim tržištima Europske komisije (DMA), koji stupa na snagu u ožujku sljedeće godine.

Microsoft je jedan od šest “vratara” imenovanih u EU DMA uz Apple, Amazon, ByteDance, Google i Meta. Gatekeeper se definira kao bilo koja tehnološka tvrtka s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i tržišnom kapitalizacijom od 82 milijarde dolara. Ideja koja stoji iza DMA je osigurati da korisnici imaju veći izbor i da tvrtke ne steknu nepravednu prednost.

Microsoft je sada najavio nadolazeće izdanje nesigurnosnog pretpreglednog ažuriranja za studeni 2023. za Windows 11, verzija 23H2 za Release Preview Channel (Build 22631.2787) koji pretpregleda mnoge promjene napravljene u Windows 11 kako bi se ispunile obveze DMA-a, koje moraju biti spremne do 6. ožujka 2024.

Neke velike promjene za korisnike u EU uključuju mogućnost deinstalacije Edgea, koji se trenutno ne može ukloniti uobičajenim sredstvima iz Windows 11 ili Windows 10, te Bing web pretraživanje iz Windows Searcha.

Tržišta Europskog gospodarskog prostora (EEA) također će dobiti interoperabilnost za feedove u Windows Widgets ploči i web pretraživanje u Windows Searchu , omogućujući korisnicima pokretanje softvera trećih strana kao što je Google unutar svake značajke.

Mogućnost uklanjanja Edgea i Binga bit će dostupna samo u EGP-u. Kao što Microsoft objašnjava: “Windows koristi regiju koju je kupac odabrao tijekom postavljanja uređaja kako bi identificirao je li računalo u EEA. Jednom odabrano u postavljanju uređaja, regija koja se koristi za DMA usklađenost može se promijeniti samo resetiranjem računala.”

Konačno, Microsoft piše da će Windows nastaviti pitati kupce iz EEA kada otvore sadržaj u novoinstaliranoj aplikaciji žele li promijeniti zadane postavke. Od njih će se i dalje tražiti da sinkroniziraju svoj Microsoftov račun sa sustavom Windows.

Nakon dolaska Windows 11 pregleda, Microsoft će “kasnije” objaviti sličan pregled za Windows 10.