in

Intel predstavio procesor sa 288 jezgri!

Na svom događaju Innovation 2023 ovog tjedna, Intel ne samo da je najavio mnoštvo detalja o svojim budućim potrošačkim proizvodima, već je predstavio i CPU s 288 jezgri kao dio svoje ‘Sierra Forest’ linije za servere. Tvrtka je također potvrdila da će Sierra Forest, Granite Rapids i Clearwater Forest biti kompatibilni s novom platformom Birch Stream, koja će uključivati ​​LGA 4710 i LGA 7529 sockete.

288-jezgreni CPU bit će SKU s dva čipleta sa 144 jezgre na svakoj matrici, ukupno 288 jezgri i 288 threada. Natjecat će se s AMD-ovim EPYC Bergamo procesorima, koji dolaze s do 128 Zen 4C jezgri, i Ampereovim 192-jezgrenim AmpereOne procesorima, a oba su najavljena ranije ove godine. Tom’s Hardware nagađa da bi Intel čak mogao lansirati SKU s tri čipleta s nevjerojatnih 432 jezgre, ali hoće li to biti tehnološki izvedivo ostaje za vidjeti.

Intel je također potvrdio da će njegova peta generacija Xeon obitelji, kodnog naziva ‘Emerald Rapids’, biti lansirana 14. prosinca. Bit će kompatibilna s postojećom Eagle Stream platformom i ponuditi neke zanimljive nadogradnje u odnosu na svog prethodnika. Prema Intelu, novi čipovi će donijeti bržu memoriju i ponuditi značajne dobitke u performansama u usporedbi s linijom 4. generacije, a pritom će trošiti istu količinu energije.

Još jedna značajna najava Intela bila je njegova sve veća usredotočenost na AI aplikacije. Tvrtka je izjavila da će superračunalo dizajnirano za zadatke umjetne inteligencije biti u potpunosti konstruirano korištenjem njezinih Xeon procesora zajedno s 4000 Gaudi2 AI hardverskim akceleratorima. Primarni kupac ovog stroja bit će Stability AI, umjetnički startup vođen umjetnom inteligencijom odgovoran za generativni AI model poznat kao Stable Diffusion.

Intel se dodatno dotaknuo svojih potrošačkih proizvoda tijekom događaja, uključujući potvrđeni datum lansiranja svoje linije CPU Meteor Lake. Štoviše, tvrtka je pružila neke detalje o svojim nadolazećim generacijama procesora, koji uključuju Arrow Lake, Lunar Lake i Panther Lake.