in

Appleove trgovine upozoravaju kupce: Ne koristite Android USB-C kablove!

Nova iPhone 15 serija stigla je s nekoliko dizajnerskih promjena. Tako Pro modeli stižu sa titanijumskim okvirima, što je veliki napredak i novina u odnosu na prošlogodišnje Pro modele. Pored toga, svi iPhone 15 modeli ove godine dobili su USB-C priključak za sinhronizaciju i punjenje, što je posljedica odluke Evropske unije. Iako to praktično znači da korisnici mogu koristiti već postojeće USB-C kablove od Android uređaja, Appleove trgovine to ne preporučuju.

Unatoč pozitivno prihvaćenoj promjeni od strane potrošača, izvještaji iz Kine sugerišu na to da određene Appleove trgovine upozoravaju korisnike da ne koriste Android USB-C kablove.

Iz nekih trgovina je navedeno da postoji zabrinutost zbog pregrijavanja.

Tako je jedna Apple trgovina u Foshanu u provinciji Guangdong savjetovala kupce da ne koriste USB-C kablove za punjenje iPhone 15 modela. Ova je trgovina istakla neke naizgled male razlike između kablova.

Ovakva situacija nije ograničena samo na ovu trgovinu, jer postoji još niz izvještaja iz drugih Appleovih prodavnica koje su izdale slična upozorenja za svoje kupce.

Očigledno je da Appleove prodavnice nastoje ohrabriti korisnike da kupuju Appleove originalne USB-C kablove za punjenje, a koji imaju tendenciju da budu znatno skuplji od onih koje proizvode ostale kompanije.

Treba naglasiti da sam Apple nije izdavao nikakva saopštenja povodom ovog USB-C kabla, niti je to spominjao na predstavljanju iPhone 15 serije, ali kada uzmemo u obzir da isto rade njegove prodavnice, mogli bi se reći da Apple zapravo indirektno šalje tu poruku kupcima.

iPhone 15 serija u pretprodaji je od 15.09.2023. godine, a prodaja u trgovinama krenula je sedam dana kasnije.