in

Googleova umjetna inteligencija bori se protiv plagiranja

Bez obzira na lakoću s kojom generativna umjetna inteligencija isporučuje sadržaj za koji bi inače ljudima trebali sati da ga dovrše, glavna briga ostaje plagiranje.

To je osobito s Googleovim Bardom, zbog kojeg je pretraživački div nedavno dobio kolektivnu tužbu. Razlog je navodna krađa golemih količina podataka s weba za treniranje AI alata.

Kompanijin Search Generative Experience (SGE) pokretan umjetnom inteligencijom smatra se jednako odgovornim. Jer, kao što ga upućeni opisuju, SGE je u biti “mašina za plagiranje umjetne inteligencije, koja grabi činjenice i isječke teksta s raznih stranica”. To je zato što se kroz ranije verzija SGE-a ignoriralo izvore informacija.

Zato ne pomaže činjenica što Google testira način za prikazivanje istaknutih izvornih poveznica. Oštećeni smatraju da je to stiglo prekasno, odnosno, tek nakon reakcije.

Svejedno, pretraživački div učinio je SGE transparentnijim prikazujući nazive publikacija ili web stranica s kojih su informacije uključene u njegove odgovore generirane umjetnom inteligencijom. To prije nije bio slučaj. No, pokazalo se i da još uvijek nisu pokazani baš svi izvori nakon upita, odnosno, odgovora.

To samo znači da treba provoditi dodatna testiranja prije šire uporabe. A mogla bi postati takva nakon potrebnih ažuriranja Barda. Ako to zatim postane zadano ponašanje kod Barda, svjedočili bismo obećavajućem poboljšanju u vjerodostojnosti informacija koje se pojavljuju u rezultatima pretraživanja temeljenima na umjetnoj inteligenciji. To također pomaže pravilnom citiranju izvornih izvora, što je važno za sprečavanje plagijata.

I ne samo to, kod ljudi bi stvorilo potrebno povjerenje u novu tehnologiju, oko koje se vrlo lako stvara negativan dojam. Upravo zato treba podsjećati da nam je zapravo na usluzi i da je tu zbog nas…