in

Microsoft će izbaciti WordPad iz Windowsa

Microsoft WordPad je jedan od prvih komercijalno prihvaćenih programa za uređivanje teksta, uključen u Windowse još od verzije 95 na ovamo. Još uvijek dolazi i u paketu s Windowsima 11, ali je pomalo zanemaren. Od 2020. godine postao je sastavnim dijelom dodatnih funkcija Windowsa, pa ga je moguće iz njih i deinstalirati.

Posljednje zbogom

Već godinama, da ne kažemo desetljećima, oni kojima treba uređivanje “čistih” tekstualnih dokumenata odlučuju se u pravilu za Notepad ili slične alate, dok oni nešto zahtjevniji posežu za punokrvnim uredskim alatima, Wordom ili njegovim konkurentima. WordPad se tako našao između ove dvije krajnosti, s opcijama za uređivanje teksta u Rich Text Formatu, ali i s daleko manje funkcionalnosti od plaćenog Worda.

Ovu situaciju Microsoft je odlučio zaustaviti i jednostavno WordPad – ukinuti. U najnovijem dokumentu, koji se bavi zastarjelim funkcijama i značajkama Windowsa, od 1. je rujna među njima naveden i prastari rudimentarni editor teksta.

“WordPad se više ne ažurira i bit će uklonjen u budućem izdanju Windowsa. Preporučamo Microsoft Word za dokumente obogaćenog teksta poput .doc i .rtf te Windows Notepad za dokumente običnog teksta poput .txt” – poručili su iz Microsofta u kratkoj objavi, ne navodeći eksplicitno razloge za tu odluku, ali ni točan vremenski okvir kada će Windowsi ostati bez WordPada. Ako ste, dakle, nekim slučajem i dalje koristili ovaj alat, prisutan u Windowsima proteklih 28 godina, vrijeme vam je za pronaći drugo rješenje.