in

Intel predstavlja Xeon sljedeće generacije

Na ovogodišnjem događaju Hot Chips, Intel je pružio prvi detaljan uvid u svoju novu generaciju proizvoda Xeon. Izgrađen je na novoj arhitekturi platforme.
Platforma označava važnu evoluciju za Xeon uvođenjem procesora s novom Efficient-core (E-core) arhitekturom uz njegovu dobro uspostavljenu Performance-core (P-core) arhitekturu.

Kodnih naziva Sierra Forest i Granite Rapids, ovi će novi proizvodi korisnicima donijeti jednostavnost i fleksibilnost, nudeći kompatibilnu hardversku arhitekturu i zajednički softverski skup za rješavanje kritičnih radnih opterećenja kao što je umjetna inteligencija.

“Ovo je uzbudljivo vrijeme za Intel i njegov Xeon plan. Nedavno smo isporučili naš milijunti Xeon 4. generacije, naš Xeon 5. generacije (kodnog naziva Emerald Rapids) bit će lansiran u četvrtom kvartalu 2023., a naš portfelj proizvoda za podatkovne centre za 2024. pokazat će se kao snaga u industriji,” rekla je Lisa Spelman , korporativni potpredsjednik Intela i generalni direktor Xeon proizvoda i rješenja.

Nova Xeon platforma koristi modularni sustav na čipu za povećanu skalabilnost i fleksibilnost za isporuku niza proizvoda koji zadovoljavaju rastuće potrebe za opsegom, obradom i energetskom učinkovitošću za AI, oblak i poslovne instalacije. Nova arhitektura također pomaže korisnicima da maksimiziraju svoja ulaganja nudeći dva različita procesora kompatibilna s utičnicom.

Xeon procesori s E-jezgrama poboljšani su za pružanje računalstva optimiziranog gustoćom na energetski najučinkovitiji način. Procesori s P-jezgrama optimizirani su za isporuku najnižeg ukupnog troška vlasništva za radna opterećenja osjetljiva na performanse visoke jezgre i računalna opterećenja opće namjene.