in

Konačno – Poznato je kada stižu novi iPhonei!

Već neko vrijeme kruže glasine o mogućem datumu predstavljanja nove iPhone serije. Apple je jučer konačno objavio datum predstavljanja iPhone 15 serije.

Sljedeći Apple-ov veliki događaj bit će održan 12.09.2023. godine i na njemu će, između ostalog, biti predstavljena nova iPhone 15 serija. Ona će uključivati četiri modela – iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Događaj predstavljanja bit će održan u 10 sati ujutro po pacifičkom vremenu, a bit će prenošen na apple.com kao i na Apple TV-u. Slogan koji je Apple odabrao za ovaj događaj je “Wonderlus”.

Pored nove iPhone 15 serije, Apple će na ovom događaju predstaviti i Apple Watch Series 9, kao i Apple Watch Ultra 2. Također, očekuje se da će kompanija osvježiti svoju liniju AirPods slušalica.

Navodno i sam Apple očekuje nižu potražnju za iPhone 15 serijom u odnosu na iPhone 14 seriju. Tako je prema riječima poznatog leakera Kuo Ming-Chia Appleova narudžba iPhone 15 modela smanjena sa 83 miliona na 77 miliona primjeraka do kraja ove godine. Navodno su uzrok problemi sa snabdijevanjem i očekivana niža potražnja ud uobičajene. Osim toga, Apple navodno očekuje i nižu potražnju zbog sveukupnog stanja na tržištu, kao i povećanja cijena iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Pro Max.

iPhone 15 serija stići će s nekoliko velikih promjena, a sigurno da je jedna od najvećih promjena zapravo promjena priključka za punjenje. Tako će iPhonei napokon dobiti dugo iščekivani USB-C priključak, i to zahvaljujući novim pravilima Evropske unije, koja propisuju da svi proizvođači pametnih telefona koji svoje telefone prodaju na tržištu EU 2024. godine, moraju svoje uređaje isporučiti sa jedinstvenim USB-C priključkom.