in

Ova aplikacija bi mogla biti prva alternativa Appleovom App Store-u!

Europa bi mogla upoznati svoju prvu third party trgovinu aplikacija za Apple uređaje do sljedeće godine. Prošle je godine Europska unija donijela Zakon o digitalnim tržištima (DMA). Zakon zabranjuje tvrtkama poput Applea i Googlea da tjeraju programere da koriste njihove platforme i usluge, uključujući metode plaćanja. Europska komisija donijela je pravila 1. studenoga 2022., a nositelji platforme imaju rok do sljedeće godine za usklađivanje.

Usluga pod nazivom ” Setapp ” planira ponuditi korisnicima iPhonea, iPada i macOS-a alternativu Appleovom “ograđenom vrtu” već 2024. godine.

Trenutačno je biblioteka ograničena na samo četiri kategorije – Optimiziraj , Rad , Stvori i Razvij . Nažalost još nema igara. Međutim, neki dobro poznati favoriti korisnika već postoje na macOS verziji platforme, uključujući ClearVPN, aplikaciju za upravljanje projektima SheetPlanner, uslužni program za pisanje/objavu Ulysses i alat za programiranje CodeRunner.

Setapp uključuje AI pomoćnika sličnog ChatGPT-u, koji može savjetovati korisnike o tome koje aplikacije najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Pretplatnici također mogu pitati chatbota o drugim temama, poput toga kako izvršiti svježu instalaciju macOS-a.

Budući da Apple ne ograničava Macove u preuzimanju izvan platforme, pretplate na macOS već su dostupne počevši od 10 USD mjesečno za jedno računalo. Setapp čeka da se Apple uskladi s DMA pravilima, tako da tvrtka nije otkrila plan cijena samo za iOS. Međutim, 10 USD mjesečno usklađeno je s trenutačnim razinama pretplate.

Druge razine Setappa uključuju Mac + iOS plan za 12,50 USD mjesečno počevši od sljedeće godine. Ova razina omogućuje pristup za jedan Mac i 4 iOS uređaja. Pretplata na Power User je ista, ali dodaje još tri Maca za 15 USD mjesečno. Svi planovi imaju popust od 10 posto pri plaćanju godinu dana unaprijed. Pretplate počinju jednotjednim probnim razdobljem tijekom kojeg korisnici mogu otkazati bez naplate. Korisnici koji su zainteresirani samo za verziju iOS-a mogu se pridružiti listi čekanja za ažuriranja cijena plana i dostupnosti.

Vrijedno je spomenuti da je ova alternativna trgovina aplikacija dostupna samo u EU. Međutim, Apple navodno radi drastične promjene u iOS-u koje vjerojatno uključuju mogućnost učitavanja softvera u skladu s DMA . Ove se značajke mogu vrlo dobro uklopiti u globalne verzije jer je mnogo lakše održavati jedan operativni sustav umjesto dva. Vidjet ćemo što će se dogoditi ove jeseni kada Apple predstavi iOS 17.