in

Ovo ažuriranje bi moglo ubrzati vaš Android uređaj i do 30%

Najnovije ažuriranje sustava Google Play za Android Runtime (ART) donosi brojna kritična poboljšanja, uključujući puno brže pokretanje aplikacija. Opisan kao “motor iza operativnog sustava Android (OS)”, ART je odgovoran za prijevod koda aplikacije u izvorne instrukcije koje izvršava okruženje za izvršavanje uređaja.

U objavi na blogu Android Developers ovog tjedna, Google je rekao da redovita ažuriranja ART-a isporučuju mnoštvo značajki Android uređajima, uključujući sigurnosne popravke, poboljšanu upotrebu memorije, poboljšane brzine izvršavanja i još mnogo toga. Nedavna ažuriranja također su ujedinila temeljne OpenJDK API-je na stotinama milijuna uređaja, uključujući sve Android 12+ pametne telefone i tablete. Google također kaže da će ova ažuriranja biti dostupna “uskoro” za Android Go.

ART je postao modularna komponenta s Androidom 12, okončavši godine monolitnog rasporeda ažuriranja koji je zahtijevao da komponente OS-a imaju jasne API granice. Dok je stariji sustav otežavao ažuriranje ART-a neovisno o ostatku OS-a, nedavna promjena modularne strukture omogućila je Googleu da ga ažurira putem Trgovine Play umjesto da mora svaki put izbacivati ​​puna ažuriranja sustava.

Mogućnost samostalnog ažuriranja ART-a donijela je nekoliko prednosti, uključujući neometano uvođenje sigurnosnih zakrpa i optimizacije performansi. Također je pomoglo razvojnim programerima da dobiju poboljšanja OpenJDK-a i optimizacije prevoditelja od kojih imaju koristi i Java i Kotlin. Google je također tvrdio da je s najnovijim ažuriranjem ART 13, optimizacija vremena izvođenja i prevoditelja rezultirala poboljšanjem vremena pokretanja aplikacije “do 30% na nekim uređajima”.

Najbolja stvar u vezi s ART verzijom sljedeće generacije jest da neće biti ograničena na uređaje s Androidom 14, što znači da ga možete dobiti i na svom telefonu čak i ako koristi Android 12 ili 13. To je dobrodošla vijest u ozbiljno fragmentiranom Androidu eko-sustava, gdje je samo 12 posto Android uređaja navodno koristilo Android 13 od travnja 2023., gotovo godinu dana nakon njegovog javnog objavljivanja.