in

Sony predstavio zanimljiv uređaj pristupačne cijene

Ranije ove godine Sony nas je zadirkivao nadolazećim prijenosnim uređajem za streaming kodnog naziva “Project Q”. Umjesto da ima ugrađenu hardver, uređaj streama sadržaj s vašeg PlayStationa 5 putem WiFi-ja. Danas je otkriven službeni naziv, cijenu, dodatne pojedinosti i vrijeme izdavanja.

Prvi put smo vidjeli Project Q – Sonyjevog pandana Ninendo Switchu – u svibnju. Ručni stroj za igranje sada se službeno zove PlayStation Portal. Sony obećava da će uređaj pružiti “PS5 iskustvo” u prijenosnom pakiranju. Ima 8-inčni LCD, sposoban za prikaz igara u 1080p pri 60FPS. Njegovi kontroleri iste su veličine i oblika kao DualSense za PS5, ali prerezani na pola i pričvršćeni na zaslon. Međutim, Sony nije spomenuo jesu li kontrole odvojive poput Switch-evih Joy-Consa.

Najznačajnija razlika između PS Portala i drugih ručnih strojeva za igranje je to što funkcionira na principu streamanja. Ne trebaju mu najjači prijenosni procesori jer hostirani PS5 rješava sve. Dakle, interno bi trebao biti vrlo lagan, uglavnom zahtijevajući WiFi hardver i PlayStation Link, čega ćemo se dotaknuti za trenutak. Također ima 3,5 mm ulaz za slušalice.

Budući da se u biti radi samo o komponentama zaslona i kontrolera, PlayStation Portal će koštati samo 200 dolara kada se lansira kasnije ove godine. To je 100 USD manje od Nintendo Switcha i više od 200 USD manje od početnog Steam Decka. Glavno ograničenje je da ne može igrati PS VR2 igre ili PS+ Premium igre koje se prenose iz oblaka, što ima smisla. Inače, svaka igra instalirana na vašem PS5 trebala bi biti kompatibilna.

Koliko će se PS Portal dobro nositi sa streamingom sadržaja sa PS5 ostaje za vidjeti. Trenutačno stanje aplikacije PlayStation Remote Play nije savršeno. Korištenje Remote Playa, čak i s vrhunskim hardverom poput računala za igranje, još uvijek je sklono povremenom do čestom zastajkivanju. Mnogo toga ovisi o vašoj bežičnoj vezi i igrate li preko LAN-a ili interneta. Sony kaže da PS Portal zahtijeva najmanje 5Mbps WiFi vezu, ali preporučuje 15Mbps.