in

Ne ignorišite ovu zelenu lampicu na svom telefonu

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dole kako biste saznali koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon.

Zelena lampica u gornjem desnom uglu vašeg pametnog telefona. koji pokreće Android operativni sistem, ukazuje vam da neka aplikacija koristi senzore u telefonu – ili mikrofon ili kameru, piše Daily Mail.

Naravno, ako je pomenuta lampica upaljena, a vi niste pokrenuli nijednu aplikaciju koja koristi kameru ili mikrofon, moguće je da vas neki zlonamjerni akter špijunira preko nekog spajvera (spyware).

U većini slučajeva, na tu lampicu ne morate da se obazirete, međutim, ako sumnjate da vas neko špijunira, tada morate da reagujete veoma brzo.

“Lampica će se upaliti ako koristite kameru, ako telefonirate ili ako koristite neku aplikaciju koja ne može da radi bez njih, na primer glasovnog ili digitalnog asistenta. Uglavnom se radi o aplikacijama kojima ste dopustili da koriste kameru i mikrofon”, rekao je Džejmi Aktar, glavni izvršni direktor i suosnivač kompanije za sajber bezbjednost CyberSmart, prenosi Jutarnji.hr.

“Međutim, ako u desnom gornjem uglu uočite narandžastu ili zelenu lampicu kada ne koristite nijednu aplikaciju, vrijeme je da to istražite”, dodao je Aktar.

“Najčešće se radi o tome da ste nekoj aplikaciji dopustili da pristupi kameri ili mikrofonu kada ne radi. Pregledajte kojim ste aplikacijama dopustili da koriste kameru i mikrofon i aplikacijama koje nemaju razlog da im pristupaju oduzmite pravo da ih koriste. Ako ni to ne pomogne, moguće je da vam je telefon hakovan i da vas šoijuniraju”, utvrdio je Aktar.

Direktor CyberSmarta preporučuje da sumnjičavi korisnici skeniraju svoje telefone kako bi vidjeli da li je u njih nekako ubačen neki zlonamjerni i štetni softver. Nakon toga, korisnici bi trebalo da promijene šifre, ali ne na sumnjivom uređaju nego na nekom za koji znaju da je bezbjedan. Na kraju, telefone je potrebno vratiti na fabrička podešavanja.

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dole kako biste otvorili gornji meni u kojem piše koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako nakon toga pritisnete prstom zelenu lampicu, telefon će vam reći koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako smatrate da ta aplikacija nema razlog da koristi ta dva uređaja, oduzmite joj tu dozvolu u podešavanjima.