in

Xiaomi ukinuo softversku podršku za 3 telefona

Kompanija Xiaomi redovno ažurira svoju EOS (End of Support) listu uređaja, a sada su na istu dodana još tri pametna telefona iz kineske kompanije.

Xiaomi više neće slati nikakve softverske nadogradnje na sljedeće telefone:

  • – Redmi Note 9
    – Redmi 9
    – Poco M2.

Sva tri telefona zabilježila su poprilično dobru prodaju, a naročito se to odnosi na Redmi Note 9. Ovaj telefon predstavljen je na proljeće 2020. godine sa Androidom 10 i MIUI 11. Nakon toga je telefon dobio dvije velike Android/MIUI nadogradnje i to one na Android 11 i MIUI 12, te na Android 12 i MIUI 13. To znači da je softver na ovom telefonu star oko dvije godine. Međutim, nije bilo ni za očekivati da Redmi Note 9 dobije tri velike Android nadogradnje, ali možda je bilo onih koji su se nadali da će telefon dobiti MIUI 14, što se ipak nije desilo.

Redmi 9 predstavljen je iste godine, ali nešto kasnije, tačnije u šestom mjesecu. Baš kao što je to slučaj sa Redmi Note 9 telefonom, i Redmi 9 je isporučen sa Androidom 10 i MIUI 11 i nakon toga je dobio nadogradnje na Android 11 i MIUI 12 i Android 12 i MIUI 13. Nažalost, telefon više neće primati nikakve nadogradnje.

Poco M2 predstavljen je u devetom mjesecu 2020. godine, također sa Androidom 10 i MIUI 11, te je nakon toga dobio dvije velike Android i MIUI nadogradnje (Android 11 i MIUI 12, odnosno Android 12 i MIUI 13).

EOS lista trenutno uključuje preko 100 Xiaomi, Redmi i Poco uređaja.