in

Xiaomi navodno razvija vlastiti operativni sistem

Xiaomi nastavlja širiti ponudu svojih proizvoda, ali budućnost kompanija vidi i u softveru. Prema najnovijim informacijama, Xiaomi razvija vlastiti operativni sistem koji je kompatibilan sa AOSP (Android Open Source Project).

Kinesko tržište izdavaja se od ostalih po pitanju operativnih sistema, prodavnica aplikacija itd. Za neke to može biti korisno, a za neke ne. Tako je npr. Huawei nakon zabrane korištenja Google servisa, u Kini ostao netaknut sa svojim HarmonyOS-om, dok je na globalnom tržištu gotovo obrisan.

Poznato je da Xiaomi već nudi različite korisničke interfejse za Android uređaje u Kini i u ostatku svijeta.

Sada je kompanija, čini se, odlučila otići korak dalje i to tako što će razviti vlastiti operativni sistem koji će biti kompatibilan sa nizom uređaja, poput pametnih telefona, tableta, gadgeta itd. Bitno je napomenuti da će ovaj novi operativni sistem biti u potpunosti kompatibilan sa Androidom Open Source Project, što sugeriše na to da bi se operativni sistem mogao koristiti i na vozilima.

U izvještaju se navodi da će Xiaomi najprije svoj operativni sistem predstaviti u Kini, gdje će mu najveći konkurent biti Huawei. To znači da se Xiaomi neće morati toliko oslanjati na Google, kada je u pitanju kinesko tržište. Nasuprot tome, drugačija situacija će biti na globalnom tržištu, gdje bi ovakav operativni sistem praktično bio neupotrebljiv bez Google servisa, jer Google ne dozvoljava da njegove usluge koriste konkurentski sistemi, baš kao što je to slučaj sa Huaweijevim HarmonyOS-om.

Jedna od informacija koja je otkrivena u ovom izvještaju je i ona koja navodi da će se sljedeća verzija Xiaomijevog UI-a zvati miOS, a ne MIUI 15.

Na kraju napominjemo da se radi o glasinama i nepotvrđenim informacijama.