in

Amazon gasi Halo brend

Amazon je odlučio da ugasi svoju Halo diviziju.

Kompanija je obavijestila korisnike da će prestati da podržava sve uređaje pod zdravstvenim brendom, uključujući nedavno objavljeni Halo Rise tracker spavanja, 31. jula 2023.

Amazonov brend Halo debitovao je prije manje od tri godine i predstavio masovno tržište zdravstvenih i wellness uređaja dizajniranih da se suprotstave Apple-u, Samsungu, Fitbitu, Garminu i drugim rivalima.

Prvo je došao Halo Band bez ometanja, zatim Halo View nalik Fitbitu, a nedavno i pametna lampa Halo Rise. Međutim, nakon što je prodaja usporena, Amazon je prošle sedmice odlučio da naglo napusti Halo posao, prestao da nudi sva tri uređaja. Najavio da će postojeće jedinice prestati s radom ovog ljeta.

Kao dio gašenja, Amazon takođe otpušta neutvrđen broj zaposlenih. U svom obavještenju za Halo korisnike, Amazon je rekao da će u potpunosti refundirati sve kupovine Halo uređaja i dodatne opreme napravljene u posljednjih 12 mjeseci. Kompanija će takođe refundirati sve neiskorišćene unapred plaćene naknade za Halo pretplatu.

Ako ste plaćali uslugu iz mjeseca u mjesec, neće vam biti naplaćene nikakve dodatne naknade za pretplatu. Do 1. avgusta, prateća aplikacija Halo će prestati da funkcioniše, kao i svi Halo uređaji.

Ako želite da preuzmete ili izbrišete svoje podatke, možete učiniti iz menija Podešavanja softvera. Amazon će obrisati sve preostale podatke 1. avgusta.

Halo Digital

Propast brenda Halo ne bi trebalo da bude iznenađenje. Prošlog mjeseca Amazon je najavio da će pustiti 9.000 zaposlenih. To je pored 18.000 radnih mjesta koje je otpustio početkom godine.

Amazon je takođe zakasnio u segmentu zdravlja i fitnesa. Najavio se prvi proizvod, Halo Band, sredinom 2020. godine, a stigao je bez velike pompe, dijelom zbog činjenice da su neke od njegovih karakteristika bile kontroverzne.

Ove godine su kružile vijesti da Apple razvija uslugu zdravstvenog trenera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji koja ima za cilj da zadrži motivaciju korisnika dok slijede ciljeve vježbanja, prehrane i spavanja. Ta plaćena ponuda, kodnog naziva Quartz, trebalo bi da stigne do potrošača 2024. godine.

Ispostavilo se da je Amazon radio na sličnom konceptu za Halo prije nego što je sve krenulo naopako. Pod kodnim imenom Donna, projekat je trebao uključiti “Halo AI Trainer” koji bi koristio kompjuterski vid za procjenu treninga korisnika i praćenje njihovog napretka – pristup koji su neke fitnes aplikacije već pokušale.

Ali unutar kompanije, rane beta povratne informacije o performansama AI trenera nisu bile pretjerano pozitivne, pa su čak i zaposleni Amazona izrazili pauzu zbog toga što su imali kameru koja ih analizira i dijele podatke s Amazonom tokom rutina vježbanja.

Halo Digital je bio planiran za lansiranje na Amazonovoj izložbi u jesen 2023. po cijeni od 7,99 dolara mjesečno. Možda shvatajući da Halo-ovo originalno praćenje aktivnosti zasnovano na poenima nije bilo tako primamljivo kao nagrade i pohvale koje su ponudili Apple i Samsung, Amazon je namjeravao da unese više mogućnosti za gamifikovanje usluge dodavanjem prekretnica, dostignuća i značaka.

Gledajući dublje u budućnost, tim je vidio prodor Halo Digitala u industriju zdravstvenog osiguranja — i potencijalno kao zdravstvenu i wellness prednost za vlastite radnike kompanije.

„Istražujemo Halo kao pogodnost za zaposlene za Amazon, angažovaćemo poslodavce da isporuče Donnu kao ‘pogodnost’ koju mogu da ponude zaposlenima,“ kaže se u dokumentaciji.

Velike zalihe Halo proizvoda

Kompanija se sada nalazi sa ogromnim zalihama neprodatih Halo proizvoda. Prema ljudima koji su upoznati s tim, Amazon ima preostali inventar od preko 500.000 Halo View i Halo Rise uređaja.

Halo je shvatio da je mala riba u velikom ribnjaku i da postoje male šanse da se probije.

Čini se da je kompanija na kraju shvatila da čak ni Halo Digital ne bi bio dovoljan da savlada tako ukorijenjenu konkurenciju.