in

Znate li pravilno izbrisati svoju historiju pretraživanja?

Google od 2005. godine čuva podatke o tome kako koristite internet, a mnogi ni danas ne znaju kako pravilno izbrisati historiju pretraživanja iz preglednika.

Ako ste korisnik Chromea, to lako možete napraviti u pregledniku (klikom na tri tačkice u gornjem desnom uglu ili pritiskom na Control + H na tastaturi).

Ali ako ne izbrišete historiju pretraživanja sa svog Google računa, tehnološki div negdje će i dalje držati vaše podatke.

Dakle, šta vam je onda činiti? The Sun piše kako trebate otvoriti Chromeov preglednik, kliknuti na svoju profilnu fotografiju u gornjem desnom uglu pa unutar vašeg Google računa, u traci za pretraživanje na vrhu zaslona, jednostavno potražiti rubriku “moja aktivnost”. Zatim za brisanje pretraživanja iz određenog razdoblja kliknite “izbriši > izbriši prilagođeni raspon”.

Osim toga, možete podesiti postavke i tako da vam se historija pretraživanja automatski briše. U izborniku “Historija pretraživanja” odaberite “Kontrole”, pronađite “Aktivnost na webu i u aplikaciji” pa dodirnite “Automatsko brisanje (uključeno)”. Ako izbrišete historiju pretraživanja koja je spremljena na vašem Google računu, više je ne možete vratiti”, objašnjavaju na Googleovu forumu za pomoć.

I nemojte zaboraviti da se ovo razlikuje od historije preglednika, koju biste trebali češće brisati.