in

Samsung najavio smanjenje proizvodnje zbog slabije potražnje

Južnokorejski div Samsung Electronics preliminarno je izvijestio da mu se operativna dobit gotovo istopila u prva tri ovogodišnja mjeseca i najavio da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova zbog slabije potražnje nakon pandemije.

U razdoblju od siječnja do ožujka kompanija je prema preliminarnim podacima poslovala s operativnom dobiti od 600 milijardi vona (417 miliona eura). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 14 biliona vona.

U Samsung Electronicsu ukazuju na usporavanje svjetskog gospodarstva i slabiju potražnju nakon pandemije COVID-19.

Potražnja za memorijskim čipovima porasla je tijekom karantena jer su ljudi kupovali nove uređaje kako bi mogli raditi od kuće.

Industrija se oporavlja od nestašice čipova u proteklim godinama, ali mnogi proizvođači poluvodiča teško uspijevaju uskladiti zalihe s potražnjom.

Samsung, najveći svjetski proizvođač televizora, tableta i pametnih telefona, dugo je odolijevao trendu smanjenja proizvodnje memorijskih čipova, ali sada je popustio.

Značajno smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova, posebno proizvoda s osiguranom opskrbom, izvijestili su.

Nedavno su najavili da planiraju u idućih 20 godina uložiti 300 biliona vona u veliki centar za proizvodnju poluvodiča u matičnoj Južnoj Koreji.