in

Kako su zaštitne maske za mobitele dostupne prije izlaska uređaja?

Zaštitne maske za smartphone uređaje su postale obavezna dodatna kupovina kada se uzima novi mobitel, a te maske su spremne za telefone prije nego što oni i izađu.

Prije nego što je iPhone 14 izašao na tržište 10. marta, već su bile dostupne zaštitne maske za sve modele ovog mobitela. Kako je to moguće? Postoji više razloga zašto su proizvođači uvijek spremni.

Apple ne pravi novi model iPhonea nekoliko mjeseci, već to traje godinama. Isto tako, ne ide sav proces u samoj firmi, već se to delegira manjim kompanijama koje rade s Appleom.

Mnoge od ovih firmi rade u Kini i informacije iz ovih fabrika često procure u javnost. Upravo s ovim firmama rade proizvođači zaštitnih maski.

Oni se javljaju direktno fabrikama, te rade s konzultantima koji imaju insajderske informacije. Na osnovu toga i dokumenata koji cure iz fabrika, proizvođači mogu imati maske spremne kada novi telefoni izađu na tržište.

Ostavljaju sebi prostor za grešku

Zajedno s insajderskim informacijama, često ove firme za pravljenje zaštitnih maski ostavljaju sebi malo prostora ako nisu u potpunosti u pravu.

Informacije koje dolaze iz kompanija koje rade s Appleom nisu uvijek sigurne. Zbog toga, proizvođači uvijek ostave sebi koji centimetar prostora za potencijalne greške.

Najviše se to aplicira na rupe za kameru i dugmad sa strane. Ovi dijelovi maske se uvijek čine većim od prostora koji im je u stvarnosti potreban, upravo zbog ovog razloga.

Direktno partnerstvo s Appleom

Postoji i nekoliko firmi, poput Belkina, koje rade direktno s firmom koja proizvodi iPhone.

Međutim, ove firme dolaze s cijenom – i to doslovno. Zaštitne maske firmi koje rade direktno s Appleom koštaju nekoliko puta više nego kod drugih proizvođača.

Nije uvijek idealno biti i u partnerstvu s Appleom. Iako se njihovi proizvodi prodaju na Apple prodavnicama na internetu, njihovi proizvodi su duboko ispod Apple proizvoda, i teško je do njih doći osim ako nema veće količine istraživanja.