in

Samsung optimističan za 2023., a posljednji kvartal prošle godine donio pad prodaje pametnih telefona

Četvrti kvartal 2022. bio je težak za proizvođače pametnih telefona, a Samsung nije bio iznimka. Korejski div izvijestio je o nižim prihodima i isporukama pametnih telefona, ali je i dalje optimističan u pogledu izgleda za 2023. godinu.

Prihod od Samsungovog odjela Mobile eXperience (MX) i Networks pao je 7 posto u odnosu na prethodnu godinu na 26,9 triliona KRW (21,8 milijardi USD). Uz slabu potražnju u segmentu pametnih telefona niže i srednje klase, isporuke su pale za 19,4 posto na 58 miliona jedinica, pri čemu je ASP pao za 5,1 posto na 240 USD. Isporuke tableta porasle su 14,3 posto na 8 miliona jedinica.

Na razini grupe, neto dobit se više nego udvostručila na 23,5 triliona KRW zbog pada poreza na dohodak koji proizlazi iz prethodno odgođenih obveza povezanih s dividendama podružnica. Prihod se smanjio za 8,2 posto na 70,5 biliona  KRW. Tokom razgovora o zaradi, EVP za odnose s investitorima Ben Suh rekao je da se poslovno okruženje značajno pogoršalo u 4. kvartalu 22., sa slabom potražnjom tokom usporavanja izazvanog globalnim makroekonomskim problemima.

Samsungova mobilna jedinica objavila je optimistične izglede za tekuće tromjesečje, predviđajući rast isporuka pametnih telefona i ASP-ova, unatoč kontinuiranom usporavanju gospodarstva i drugim čimbenicima koji pridonose nestabilnosti. Međutim, očekuje se pad isporuka tableta u prvom tromjesečju, a tvrtka predviđa da će se tržište pametnih telefona smanjiti tokom cijele godine, pri čemu će masovno tržište biti najviše pogođeno.