in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Utječe na gotovo sve aspekte našeg života: Znate li šta se događa vašem tijelu ako ima manje od šest sati sna?

San je vitalan

Vjerovatno ste svi već barem jednom čuli da ljudskom tijelu treba oko sedam do devet sati sna, ali zbog užurbanog načina života i premalo vremena, spavamo kraće i nemamo dovljno sna. 

Stručnjakinja za san, Olivia Arezzolo tvrdi za The Beauty Chef, kako postoji jaka poveznica između spavanja i zdravlja ljudskog organizma. San utječe na gotovo sve aspekte našeg života, od pamćenja, do emocionalnog stanja, zdravlja kože, stresa, i zdravlja općenito. No, oni koji spavaju samo šest sati po noći, imaju čak četiri puta veću šansu razboliti se od ostalih.

“San je vitalan. Oko 70 posto hormona rasta proizvodi se u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i za svaku stanicu u tijelu. Uz nedovoljno vremena za oporavak, rastu šanse da ćemo biti iscrpljeni”, rekla je Arezzolo.

Može dovesti do raznih bolesti

Mozak se, kako pojašnjava, rješava neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja pa čak i Alzheimerovu bolest.

“Dugoročni učinak nedostatka sna još je gori. Nosi 45 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja”, pojasnila je.

Stručnjakinja savjetuje da obavezno preuzmete kontrolu nad svojim snom, preporučuje duboko disanje, meditaciju, konzumaciju magnezija ili popiti tek šalicu čaja od kamilice te se izolirati od plavog svijetla.

“Plavo svjetlo potiskuje melatonin i pridonosi poteškoćama sa spavanjem”, naglasila je.