in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook sprema promjene za mlađe: Poznato je kako će to izgledati!

Društvena će mreža početi ohrabrivati korisnike mlađe od 16 da na računima uključe restriktivnije sigurnosne postavke

Facebook će automatski aktivirati ‘pojačane’ postavke privatnosti svakoj osobi mlađoj od 16 koja napravi novi račun. Što se tinejdžera koji već imaju račune tiče, stranica će prikazati podsjetnik kojim će ih pokušati potaknuti da koriste nove postavke te ih aktivirati jednim dodirom prsta.

Pitanje je, doduše, što Facebook tačno računa pod ‘privatnijim’ postavkama? Verge piše da je riječ o ograničavanju dostupnosti informacija poput vidljivosti objava u kojima su korisnici označeni. Nakon potvrde opcije za ‘predložene postavke’ samo će prijatelji moći vidjeti korisnikovu listu prijatelja, kao i stranice te liste koje korisnik slijedi. Korisnici će također dobiti opciju pregleda objava u kojima su označeni te mogućnosti da njihove javne objave komentiraju isključivo prijatelji.

Facebook također nastoji napraviti više kako bi tinejdžere zaštitio od pedofila. Stranica testira načine spriječavanja razgovora između tinejdžera i odraslih ako je odrasla osoba nedavno bila blokirana ili prijavljena sa strane neke mlađe osobe. Facebook sumnjive profile neće stavljati među preporuke niti ‘ljude koje možda poznajete’ te će poticati tinejdžere da prijavljuju i blokiraju takve profile. Na Instagramu kompanija isprobava micanje tipke za slanje poruka na tinejdžerskim računima ako ih pregledava sumnjiva odrasla osoba.

Instagram je u avgustu izbacio opcije za sigurnost tinejdžera te je, kao i Facebook, počeo aktivirati restriktivne značajke za privatnost svim novim korisnicima mlađima od 16. Postavka za ‘manje osjetljivu’ kontrolu sadržaja znači da korisnici neće vidjeti toliko seksualno eksplicitnog sadržaja, kao i fotografije i videe koji impliciraju na drogu, nasilje i duhanske proizvode.

Instagram je također počeo blokirati starije od slanja poruka tinejdžerima koji ih ne prate te je isto počeo upozoravati mlade ako je odrasla osoba s kojom se dopisuju na platformi prije prikazivala sumnjivo ponašanje.