in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaposlenici Mete primali su mito i hakerima davali pristup korisničkim računima Facebooka i Instagrama?

Nova drama na pomolu?

Svi kojima je Facebook ili Instagram iz nekog razloga zaključao pristup profilima ili im je neko oteo profile znaju koliko je teško ponovno dobiti pristup svom računu. U slučaju influencera s velikim brojem pratitelja, blokada pristupa ili otimanje računa negativno se odražava i na njihovo financijsko stanje jer ovise o broju sponzorskih objava.

Dok većina taj problem mora riješiti putem korisničke službe ove društvene mreže, neki su pronašli brži, ali i ilegalan način s kojim su uspjeli vratiti, odnosno odblokirati svoj profil.

Kontaktirali su zaposlenike Facebooka, odnosno Mete koji su im putem svojih administratorskih ovlasti i pristupom posebnom internom alatu uspjeli odblokirati profil. No neki su zaposlenici nisu stali samo na tome, već su za određenu novčanu naknadu, otimali profile i prodavali ih hakerima.

U jednom slučaju vanjski suradnik s kojim je suradnja prekinuta 2021. godine tako je pomagao u otimanju profila na Instagramu.

Jednom kada hakeri pristupe profilu korisnika, imaju brojne mogućnosti – od pristupa privatnom sadržaju i porukama,mogu objaviti neprimjereni sadržaja na tom profilu kako bi se osramotio korisnik ili ih ucjenjivati i tražiti novac za ponovni pristup svom profilu.

Drugi zaposlenik, koji je također otpušten te je Meta protiv njega podigla tužbu pomogao je u oporavku najmanje 20 profila članova svoje porodice i prijatelja. Američki mediji spominju i slučaj jednog modela koja na Instagramu ima više od 650 hiljada pratitelja i ona je platila posredniku 7 hiljada dolara kako bi se njen profil što prije otključao.

Zaposlenici Mete u takvim slučajevima najčešće koriste alat Online Operations koji je namijenjen samo za oporavak računa javnih i slavnih osoba te poslovnih partnera. S tim se alatom problemi s profilima brzo rješavaju, no u nekim slučajevima, dakle, došlo je i do njegove zloupotrebe te je iskorišten za otimanje korisničkih profila, prenosi Tech Spot.