in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Jeziv susret djevojčice i gorile: Djevojčica ga simpatično pozdravila, a onda je uslijedila opća panika!

Izlet zamalo završio tragedijom

Ako se ikada nađete u nekoj šumi, džungli, vjerovatno posljednja životinja koju želite sresti je gorila. No, kroz godine istraživanja, odgajanja životinja u društvu ljudi, često smo imali prilike vidjeti i simpatičnu, pametnu stranu ovih životinja. Često se znaju toliko povezati s ljudima da ne mogu bez njih te razviju svoju komunikaciju.

Ipak, treba puno znati o životinjama pa čak i kada se posjećuje zoološki vrt u društvu porodice ili prijatelja. To je porodica jedne djevojčice saznala na teži način. Naime, trebalo je to biti porodično druženje u zoološkom vrtu, koje je zamalo tragično završilo.

Jedna porodica stala je pokraj nastambe s gorilama te ih je od ogromnih životinja dijelilo samo staklo. Naravno, ne obično staklo, ali opet, to je samo staklo. Djevojčica se okrenula prema gorilama i počela udarati šakama o prsa. To je vjerovatno vidjela u crtićima, filmovima ili dokumentarcima, ali vjerojatno niko od prisutnih nije očekivao ovakvu reakciju gorile.

Naime, gorila je potpuno pobjesnila te se zaletjela prema djevojčici i snažno udarila u staklo ispred njih. Staklo je napuknulo, a svi prisutni su se razbježali u strahu da će gorila uspjeti doći do njih.

Pa u čemu je bio problem?

Gorile udaranjem u prsa komuniciraju jedni s drugima, pa je moguće kako je gorila djevojčicu vidjela kao prijetnju.

Dok gorile očito mogu promatrati veličinu samo ako dobro pogledaju svoje vršnjake, istraživači sugeriraju da je udaranje u prsa pouzdanije kada pokušavaju komunicirati kroz gusto šumsko stanište, izvještava Bryan Lawver za Inverse.

Moćne udaraljke koje gorile stvaraju rukama na prsima dovoljno su snažne da pređu velike udaljenosti kroz guste šume i signaliziraju drugima svoj status parenja, veličinu i sposobnost borbe, izvještava National Geographic.

Ko zna, možda je djevojčica pozvala gorilu na okršaj, a da to nije ni znala…