in ,

(VIDEO) Šest godina nakon izlaska, Battlefield 1 ponovno je ušao među 10 najboljih na Steamu

Gaming

Ponovno je ušao na Steamovu ljestvicu 10 najprodavanijih igara i može se pohvaliti ogromnim brojem istovremenih igrača.

Kao što je uočio Emopulse, pucačina, koja je prvi put objavljena u oktobru 2016., doživjela je veliki skok popularnosti, bilježeći najveći broj istovremenih grača ikada. Vrijedno je napomenuti da je igra dodana na Steam 2020.

Broj igrača, koji je dosegao 49.732 u posljednja 24 sata, je oko 44.000 igrača više od Battlefielda 2042 registriranog u istom razdoblju.

Vjerovatno postoji nekoliko razloga za to. Prvo, Battlefield 1 trenutno je na velikom popustu, košta 4,79 USD / 4,19 £. Međutim, čak i prije ponovnog oživljavanja Battlefielda 1, Battlefield 2042 upravljao je samo između 8 i 15 hiljada istovremenih igrača na Steamu posljednjih mjeseci.

Battlefield V, prethodnik Battlefielda 2042, također ima više igrača nego Battlefield 2042, unatoč činjenici da nije u prodaji. Battlefield V je doživio vrhunac od 15.454 igrača u usporedbi s 5.379 u 2042. godini.

Drugi razlog je opći loš prijem za Battlefield 2042 od strane Battlefield zajednice. Od lansiranja, igra je dobila kritike od igrača zbog nedostatka uvjerljivih mapa, redizajna klasičnog sustava klasa Battlefield i nedostatka dosljednih bitnih ažuriranja.

“Pokrenuli smo s velikom stabilnošću, no kako je više igrača iskusilo cijelu igru, postalo je jasno da postoje neočekivani problemi s performansama koje bismo trebali riješiti”, rekao je izvršni direktor EA-e Andrew Wilson u konferencijskom pozivu prošle godine, govoreći o tim problemima.

Wilson je nastavio: “Neki od dizajnerskih izbora koje smo napravili s igrom također se nisu svidjeli svima u našoj zajednici. Potpuno smo predani ostvarenju punog potencijala ove igre i potpuno smo predani našim obožavateljima Battlefielda.”

Vince Zampella iz EA-a također je iznio svoje mišljenje o lošoj kritičkoj i komercijalnoj reakciji.

“Mislim da su se samo malo previše udaljili od onoga što Battlefield jest”, rekao je.

“Pokušali su napraviti nekoliko stvari koje su možda bile ambiciozne: povećati broj igrača itd. Mislim da nisu potrošili dovoljno vremena ponavljajući ono što to čini zabavnim.”

U decembru je EA najavio svoju namjeru da stvori “povezani Battlefield svemir” zajedno s raširenim promjenama razvojne strukture franšize. Kao dio tih planova, DICE-ov bivši generalni direktor Oscar Gabrielson potpuno je napustio EA, dok je Zampella preuzeo novu ulogu nadzornika franšize.

“To je potpuno nova struktura”, rekao je Zampella Barronsu.

“Okupljamo više studija. Okupljamo najbolje talente i dajemo im vremena da učine nešto nevjerovatno.”

Jedan od tih studija je nedavno predstavljeni Ridgeline Games, koji vodi Halo kokreator Marcus Lehto.