in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kinesko svemirsko smeće prisililo nekoliko aerodroma u Evropi na prekid saobraćaja

Zatvaranje je počelo 9:19 ujutro po lokalnom vremenu

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5b (engl. Long march 5b), koji bi danas trebali pasti na Zemlju, prisilili su španske vlasti na privremeno zatvaranje zračnog saobraćaja iznad nekoliko španskih zračnih luka.

Kako su izvijestili španski mediji, promet je na kraće vrijeme bio obustavljen u Barceloni, Tarragoni i Ibizi, što je utjecalo i na ostali zračni saobraćaj u Španiji.

Zatvaranje je počelo 9:19 ujutro po lokalnom vremenu i bilo je predviđeno da traje oko 40 minuta jer se očekuje da će u tom periodu ostaci kineske rakete prelijetati Španiju.

Eurocontrol je izvijestio o ponovnom ulasku u atmosferu kineske rakete, a španski prijevoznik Iberia putem Twittera je upozorio da će to utjecati na njihove letove.

Zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španski zračni prostor, letovi su potpuno ograničeni od 9:38 do 10:18 u Kataloniji i drugim dijelovima, izvijestila je Civilna zaštita Katalonije.

Posljednji izračuni europskog tijela zaduženog za nadzor svemira EUSST upozoravaju da će ostaci rakete dvaput proći iznad Pirenejskog poluotoka, što ga čini mogućom točkom udara. U vjerovatnoj putanji nalaze se i zračni prostori Kanarskih otoka, Santa Maríe i Lisabona (Portugal), Madrida, Barcelone, Marseillea, Rima, Brindisija, Atene i Nikozije.

Raketa je lansirana 31. oktobra i u svemir je ponijela treći, posljednji dio kineske svemirske stanice. Nakon što je uspješno dostavila treći modul, raketa je počela nekontrolirani povratak na Zemlju, podsjeća El Pais.