in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novi šef Twittera počeo je s čistkom društvene mreže

Iako brojke nisu blizu očekivanog reza od od 75 posto kadra, očekuje se da će Musk nakon kupnje mreže vrijedne 44 milijarde dolara otkaze podijeliti polovici zaposlenika

Twitter je zaposlenike obavijestio da će u petak 4. novembra ‘smanjiti globalnu radnu silu’, piše u nepotpisanom digitalnom memorandumu, prenosi Verge.

Potvrda dolazi sedam dana nakon što je Elon Musk postao vlasnikom društvene mreže te počeo mijenjati način na koji kompanija funkcionira. Špekulacije o tajmingu i dosegu potencijalnih otkaza uzrokovale su nemir među zaposlenicima koji su morali raditi prekovremeno i uz to strepiti o potencijalnom otkazu. Zaposlenici će, prema memorandumu, do 9 ujutro primiti email s informacijom jesu li dobili otkaz ili ne, uz naglasak da će bedževi za pristup uredima biti ‘privremeno deaktivirani’.

“Razumijemo da je ova situacija vrlo izazovno iskustvo bez obzira na informacije koje ćete dobiti u emailu”, piše u memorandumu.

“Hvala vam što se nastavljate držati Twitterovih pravila koja vam zabranjuju raspravu o povjerljivim informacijama na društvenim mrežema, s medijima ili bilo gdje drugo.”

Dok memorandum ne spominje koliko će zaposlenika dobiti otkaze, Musk će ured od 7.500 zaposlenika vjerovatno prepoloviti. Zaposlenici tvrde da je njegov tim vanjskih savjetnika proveo sedmicu analizirajući koji inženjeri i tehnički menadžeri mogu ostati temeljeno na dosadašnjim doprinosima kodu Twittera.

Otkazi su dio Muskovog nastojanja da smanji troškove kompanije. Prije nego što je kupio mrežu, zaposlenicima je rekao: ‘Trenutni troškovi nadmašuju zaradu, što nije dobra situacija. Ovo također znači da se mora racionalizirati broj zaposlenih i troškova kako bi zarada premašila troškove – ili to, ili kompanija ne može rasti.’

Nakon što su zaposlenici dobili memorandum koji potvrđuje početak otkaza, mnogi su pokušali odspojiti Twitterov račun od emal adrese na poslu – pravilo unutar firme koje također uključuje provjeru u dva stepena.

Drugi su zaposlenici u Twitterovom Slacku i grupnim razgovorima prigovorili oko manjka interne komunikacije među vodećim kadrom i ostatkom firme.