in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook možda ima neke vaše podatke čak i ako nikad niste imali profil: Kako ih možete trajno obrisati?

Postoji rješenje

Postoji velika mogućnost da Facebook, Instagram ili Messenger imaju vaše kontakt-podatke poput telefonskog broja i/ili mail-adrese. I to bez obzira na to imate li trenutno profil na jednoj od Metinih platformi, jeste li ga nekad davno imali ili pak niste nikada. Postoji ‘skriveni alat’ kojim možete zatražiti trajno brisanje vaših osobnih podataka

Alat je u pravom smislu riječi skriven jer se nalazi u ‘dubinama’ Facebookova Centra za pomoć, u članku pod naslovom ‘Informacije za ljude koji ne koriste Metine proizvode’. ‘Kliknite ovdje ako želite saznati više o vašim o pravima’, glasi rečenica s poveznicom za navedeni alat za uklanjanje kontaktnih podataka.

Ako se pitate kako je Facebook došao do vaših podataka, i to je objašnjeno u gore navednom članku. Naime, Metini proizvodi poput Facebooka i Instagrama traže od korisnika da upišu broj telefona kako bi ih lakše povezali s prijateljima i članovima porodice koji su također na tim društvenim mrežama, piše Mashable.

Na taj način Meta pristupa svim telefonskim brojevima i mail-adresama u imeniku korisnika te ih onda pohranjuje. Kako je riječ o milijardama korisnika u svijetu, postoji velika šansa da su vaši kontakt-podaci u imeniku nekog od korisnika koji je dao svoj telefonski broj Meti, pa samim time, doduše iz neznanja, i vaše podatke.

Evo koje sve korake morate poduzeti kako biste provjerili ima li Meta vaš broj mobitela, telefonski broj i mail-adresu u bazi podataka na Facebooku, Messengeru i Instagramu. Ako Meta pronađe vaše podatke možete ih potom trajno izbrisati.

1. Odaberite koje kontakt-informacije želite pretražiti u Metinoj bazi podataka. Možete odabrati broj mobitela, broj fiksnog telefona ili mail-adresu.

2. Nakon što odaberete što želite obrisati, upišite svoj broj mobitela ili mail-adresu i odaberite na kojoj platformi želite da vam Meta pretraži podatke – Facebooku, Messengeru ili Instagramu.

3. Nakon što ste unijeli broj mobitela ili mail-adresu u prethodnom koraku, dobit ćete poruku na mobitelu ili e-poruku s kodom. Nakon što kod unesete, saznat ćete je li neko prenio vaše kontakt-podatke na Metine platforme. Potom onda, ako želite, možete izbrisati vaše podatke iz Metine baze podataka, ali i spriječiti njihov ponovni prijenos.