in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

U Černobilu dominiraju mutirane crne žabe

Radioaktivni izotop skuplja se u zubima, kostima i srži poput kalcija i može uzrokovati brojne vrste raka

Černobilska katastrofa 1986. godine, kada su topljenje i eksplozija reaktora u nuklearnoj elektrani u sjevernoj Ukrajini (tada pod sovjetskom vlašću), izazvali najveće ispuštanje radioaktivnog materijala u okoliš u ljudskoj povijesti, dovela je do kontaminacije velikog područja koje se i danas naziva “zona smrti”.

Danas, 36 godina kasnije, mjerenja ukazuju da je priroda u blizini elektrane još uvijek zagađena velikim količinama stroncija 90. Tačnije rečeno, gotovo polovica žitarica koje su analizirali naučnici u Ivankivu, oko 40 km od elektrane, pokazala je razine stroncija 90 daleko iznad dozvoljenih razina, a također je bio prisutan u drvu za ogrjev i drvenom pepelu koji se koristio za gnojidbu usjeva.

Postoje brojne video igre, SF priče, filmovi i serije, koje su Černobil smjestile u središte radnje u kojoj se ljudi bore protiv mutiranih čudovišta, a sada se te mutacije mogu vidjeti i u stvarnosti, mada još ne u takvim kataklizmičkim scenarijima. Naučnici španskog Sveučilišta u Oviedu, otkrili su mutantske crne žabe koje se mrijeste u blizini černobilske elektrane.

Žabe koje obično imaju svijetlo zelenu boju, u blizini Černobila su poprimile razne nijanse tamnijih boja sve do crne. Za tamnu boju mnogih organizama obično je odgovoran melanin, ali manje je poznato da taj pigment može smanjiti negativne učinke ultraljubičastog zračenja, a njegova se zaštitna uloga može proširiti i na ionizirajuće zračenje.

Melanin apsorbira i raspršuje dio energije zračenja te osim toga, može očistiti i neutralizirati ionizirane molekule unutar stanice, kao što su reaktivne vrste kisika. Ove radnje smanjuju vjerovatnost da će pojedinci izloženi zračenju nastaviti trpjeti oštećenje stanica i povećavaju njihove šanse za preživljavanje.

Naučnici su tokom tri godine istraživanja proučavali promjene na koži na više od 200 žaba s raznih lokacija, uključujući one s nekih od najzaraženijih područja na Zemlji. Tri žabe koje su ulovljene na tom području imale su najtamniju boju kože, odnosno znatno tamniju od svih drugih koje su ulovljene izvan “zone smrti”.

Naučnici kažu da su žabe zbog zračenja prošle ubrzanu fazu evolucije, što im je omogućilo da se prilagode zračenju i uspješnije se razmnožavaju. Nakon više generacija te su žabe postale dominantne unutar Černobilske zabranjene zone.

Proučavanje černobilskih crnih žaba predstavlja prvi korak ka boljem razumijevanju zaštitne uloge melanina u okolišima pogođenim radioaktivnom kontaminacijom. Osim toga, otvara vrata obećavajućim primjenama u različitim područjima kao što su upravljanje nuklearnim otpadom i istraživanje svemira.

U svakom slučaju još uvijek niti jednog čovjeka nije pojeo neki mutant iz Černobila, prenosi portal “Vidi”.