in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako anonimno pregledavati YouTube?

YouTube

Vjerovatno ste primijetili da kad pogledate video na YouTubeu na određenu temu, odmah dobijete hrpu sugestija za slične video zapise? Nadalje, na početnom ekranu (feedu) će vam se istog trena pojaviti određeni broj videa slične tematike. Nažalost, vrlo brzo shvatite da su vaša pretraživanja personalizirana i da Google ima previše podataka o vama.

Zato ćemo vam u nastavku pokazati 5 anonimnih načina na koji možete pregledavati YouTube i spriječiti Google da sazna još više podataka o vama. Naravno, ima i onih kojima to ne smeta. U svakom slučaju, PC CHIP Vam preporučuje anonimni način pregledavanja YouTubea. Evo kako to napraviti.

Napravite jednokratni Google račun

Prvi način anonimnog pregledavanja YouTubea je kreiranje jednokratnog i lažnog korisničkog računa. Taj jednokratni (throwaway) račun je račun koji koristite isključivo za YouTube i ne unosite nikakve osobne podatke u njega. Tako ne postoji veza između vašeg stvarnog identiteta i vaše aktivnosti na YouTubeu, pa vas i nije briga ako vam Google “personalizira” pretrage.

Stvaranje novog Google računa na Androidu, iPhoneu ili PC-u prilično je jednostavno. Sve što trebate učiniti je otići na web stranicu Gmaila i odabrati opciju “Napravi račun”. Zatim možete otići na YouTube i upotrijebiti svoj jednokratni račun za gledanje YouTubea do mile volje bez brige o svojoj privatnosti. Kad vam ovaj račun dosadi, samo ga napustite i napravite novi. I tako u krug.

Odjavite se sa svog Google računa prije pregledavanja YouTubea

Ako vam se ne sviđa ideja oko izrade novog Google korisničkog računa, možete se jednostavno odjaviti sa svog uobičajenog računa prije pregledavanja YouTubea. Tako vaša aktivnost na YouTubeu neće biti povezana s vašim stvarnim računom i identitetom.

Naravno, ova metoda nije savršena jer će YouTube i dalje moći pratiti vašu IP adresu. Međutim, to je brz i jednostavan način za anonimno pregledavanje YouTubea. Ali i za to postoji rješenje. Možete koristiti VPN ili proxy kako biste maskirali svoju IP adresu i povećali svoju anonimnost. O tome ćemo pričati u nastavku teksta.

Koristite YouTube uz VPN

Drugi način anonimnog pregledavanja YouTubea je putem VPN-a ili virtualne privatne mreže. VPN kriptira vaš saobraćaj i usmjerava ga preko servera na drugoj lokaciji. Zbog toga se čini da pregledavate YouTube s mjesta koje nije na vašoj stvarnoj lokaciji. Ne samo da to otežava kompanijama da vas prate, već vam također omogućuje zaobilaženje geografskih ograničenja ako ona postoje.

Na primjer, ako pokušavate pristupiti videu koji je dostupan samo u Sjedinjenim Državama, možete upotrijebiti VPN za povezivanje sa serverom u SAD-u i gledati video kao da ste tamo.

Mnogo je izvrsnih pružatelja usluga VPN-a koji nude besplatna probna razdoblja, stoga je važno dobro istražiti prije nego što odaberete jedan od njih. Neki čimbenici koje biste trebali razmotriti uključuju cijenu, brzinu, sigurnost i jednostavnost korištenja. Naša preporuka je ProtonVPN ili NordVPN, mada nisu jedini koji su vrijedni spomena.

Koristite YouTubeov anonimni način rada (Android/iOS)

Ako koristite aplikaciju YouTube na svom mobilnom telefonu, možete iskoristiti opciju anonimnog surfanja unutar same aplikacije. To je slično odjavljivanju s računa prije pregledavanja, ali je malo praktičnije. Što god radite dok ste u anonimnom načinu rada nije povezano s vašim korisničkim računom i stoga se neće koristiti za “personalizaciju” i neće se podaci spremati na Googleove servere.

Za uključivanje anonimnog načina rada otvorite YouTube aplikaciju i dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu. Zatim odaberite opciju “Uključi anonimno” (Turn on Incognito). Znat ćete da je opcija aktivna jer će se na dnu ekrana pojaviti crna traka s natpisom “Vi ste anonimni” (You are incognito).

Koristite Tor preglednik za pregledavanje YouTubea

Drugi način anonimnog pregledavanja YouTubea je korištenje Tor preglednika. U slučaju da ne znate što je Tor Browser, to je poseban web preglednik koji usmjerava vaš saobraćaj kroz više servera (čvorova) prije nego što stigne na odredište. Zbog toga je vrlo teško pratiti odakle dolazi Internet promet. Međutim, budući da vaš promet prolazi kroz više servera, to može usporiti vašu brzinu Internet veze.

Preglednik Tor besplatan je za skidanje i korištenje, što ga čini izvrsnom opcijom za one koji žele malo privatnosti i ne žele da ih Google konstantno prati.