in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici tvrde da su otkrili “tajni sastojak za stvaranje života”…

Cooksova studija potvrdila je teoriju o kojoj se raspravlja desetljećima

Tim naučnika sa Sveučilišta Purdue tvrdi da su otkrili hemijske elemente koji su odgovorni za porijeklo života na Zemlji. I to u običnoj kapi vode.

Voditelj studije i profesor hemije na Sveučilištu Purdue, Graham Cooks, u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriće je opisao kao “dramatično” jer je otkrilo “tajni sastojak za stvaranje života”.

Radi se o hemijskim spojevima odgovornima za početak života. Ovo je prvi pokazatelj da su praiskonske molekule, jednostavne aminokiseline, sponano formirale peptide, građevne blokove života, u kapi čiste vode, napisao je u izjavi Cooks.

Jednostavnije rečeno, Cooksova studija potvrdila je teoriju o kojoj se raspravlja desetljećima – da je život na Zemlji nastao u okeanima. Aminokiseline, za koje naučnici vjeruju da su na Zemlju došle zahvaljujući kiši meteorita, mogu se povezivati kako bi stvorile peptide iz kojih se potom stvara život.

No, ono što je godinama zbunjivalo naučnike bila je činjenica da taj proces zahtjeva i vlažno i suho okružje. Koristeći nove spektometre, Cooks i njegov tim otkrili su da do početnih reakcija može doći čim kap vode uđe u atmosferu. To bi moglo objasniti kako je život nastao na mjestima poput oceanskih obala ili obala rijeka i jezera.

U studiji, Cooks i njegov tim, čak tvrde da do tih hemijskih reakcija može doći bez prisutnosti drugih katalizatora. Nadaju se da će njihova otkrića omogućiti bolje razumijevanje temeljnih procesa ključnih za formiranje života na Zemlji. To bi, ističu, moglo pomoći naučnicima da lakše otkriju tragove života u svemiru, ali i možda omogućiti stvaranje vlastite verzije “života”, piše Scitech Daily.