in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Niste svjesni šta kikiriki može napraviti vašem organizmu!

Kada ga počnemo jesti, ne možemo prestati…

Nisu dosta ni vreće od nekoliko kilograma, a neizostavni je član svakog druženja i zabave. Naravno, pričamo o kikirikiju, omiljenoj grickalici. No, osim što je nevjerovatno fin u svim svojim varijantama, kikiriki je iznimno zdrava opcija kada si želite nešto gricnuti.

Sjajan je za zdravlje srca

Bogat je izvor proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina, a osim što nam daje energiju, smanjuje i rizike od hroničnih bolesti. Times of India piše kako konzumacija kikirikija pomaže u regulaciji razine holesterola. Istraživanja su pokazala da kikiriki pomaže i kod snižavanja razine krvnog pritiska. Sadrži i antioksidanse koji štite arterije od nakupljanja masti, kolesterola i ostalih štetnih tvari koje napadaju naš sustav.

Omiljena grickalica smanjuje rizik od dijabetesa i smanjuje upale

Kikiriki je iznimno zdravi međuobrok za dijabetičare jer je jako hranjiv te ne sadrži nezdrave masti. Održava razinu šećera pod kontrolom te sadrži magnezij i pomaže regulirati inzulinske reakcije u tijelu. Odličan je izvor zdravih masnoća koje potječu od oleinske kiseline, sastava kojeg nalazimo i u maslinovom ulju, pomaže i u borbi protiv upala i slobodnih radikala u stanicama.

Pomaže u prevenciji nekih vrsta karcinoma, ali i kod mršavljenja!

Istraživanja su pokazala da kikiriki može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola koja smanjuje rizik od raka. Također, zbog visokog udjela proteina i vlakana koji pomažu reguliranje težine, iznimno je zdrav za mršavljenje.

Proteini podižu energiju, a vlakna povećavaju razinu sitosti u tijelu.