in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novo istraživanje: Tajna veza pametnih telefona i debljanja

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 1060 studenata sa Sveučilišta Simon Bolivar u Kolumbiji

Dok se mogi u borbi protiv pretjeranog unosa hrane naoružavaju brojanjem kalorija često zaboravljaju na puno očiglednije stvari. Poput one da bi možda trebalo razmisliti i o smanjenju vremena korištenja pametnog telefona.

Barem tako sugeriraju neka istraživanja.

Naime, provođenje previše vremena na pametnim telefonima povezano je i s većim rizikom od pretilosti, navode stručnjaci.

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 1060 studenata sa Sveučilišta Simon Bolivar u Kolumbiji, a provedeno je od juna do decembra 2018. godine. U njemu je sudjelovalo 700 žena i to prosječne dobi od 19 godina. Sudjelovalo je i 360 muškaraca, prosječne dobi od 20 godina.

Kako prenosi Geek, pokazalo se kako je kod onih koji koriste svoj pametni telefon pet ili više sati dnevno rizik od pretilosti veći za čak 43%. Studija je također otkrila da je za one koji koriste svoj pametni telefon pet ili više sati dnevno dvostruko vjerovatnije da su manje fizički aktivni i da konzumiraju više slatkih pića, brze hrane, slatkiša i grickalica. Međutim, opažena je samo povezanost, a to ne znači i uzročno-posljedičnu vezu.

“Provoditi puno vremena ispred pametnog telefona povećava vrijeme sjedenja, usput smanjuje fizičku aktivnost, što onda povećava rizik od prerane smrti, dijabetesa, srčanih bolesti, različitih vrsta raka, osteoartikularnih tegoba i mišićno-koštanih simptoma”, upozorila je autorica istraživanja Mirary Mantilla-Morron.

“Utvrdili smo da je vrijeme u kojem je osoba izložena upotrebi tehnologija – posebno produženog korištenja mobitela – povezano s razvojem pretilosti”, zaključila je.