in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Britanska policija uhapsila 17-godišnjaka za kojeg se sumnja da je hakirao GTA 6

Hakerski napad

Policija u Velikoj Britaniji uhapsila je 17-godišnjeg osumnjičenog hakera. Izvještaj sugerira da je hapšenje povezano s hakiranjem Rockstar Gamesa koje je dovelo do velikog curenja informacija o Grand Theft Auto VI igri. Osim toga, sumnja se da je isti 17-godišnjak odgovoran i za hakerski napad na Uber.

Prema navodima novinara Matthewa Keysa, hapšenje je rezultat istrage u kojoj su sudjelovali londonska policija, Nacionalna jedinica za cyber kriminal Ujedinjenog Kraljevstva i FBI, piše Engadget.

Curenje informacija o GTA VI neupitno je jedno od najvećih u historiji videoigara. Prošlog vikenda, u javnost je izašlo preko 90 različitih GTA 6 klipova. Haker je podijelio mnoštvo video snimaka iz probne verzije igre, koja je jedan od najiščekivanijih naslova današnjice u gaming svijetu.

Kompanija Rockstar ima tendenciju držati svoj razvojni proces u tajnosti, a za ovaj konkretan slučaj curenja, potvrdila je da je legitiman. Uz to, kompanija je navela da incident neće utjecati na daljnji razvoj igre te da će igrače “na pravi način upoznati” sa sljedećim izdanjem igre kada za to bude vrijeme.

17-godišnjak je uhapšen u Oxfordshireu, gdje navodno živi jedan od vođa Lapsus$a. U martu je BBC News izvijestio da su istraživači i hakeri identificirali 16-godišnjaka iz Oxforda (koji je možda od tada proslavio 17. rođendan) kao osobu povezanu s grupom.

Nedugo nakon, londonska policija uhapsila je sedam tinejdžera zbog navodne veze s Lapsus$om, no nije potvrđeno je li među njima i tinejdžer iz Oxforda. Lapsus$ je također ciljao na Microsoft, Okta i T-Mobile.