in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jedna od najčudnijih teorija do sada: Znate li zašto je ženama često hladnije nego muškarcima?

Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisavaca

Naučnici misle da su konačno pronašli odgovor na jedno od vječnih, trivijalnih, pitanja – zašto je ženama često hladnije nego muškarcima?

Dakle, prema studiji objavljenoj u časopisu Global Ecology and Biogeography, naučnici imaju teoriju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisavaca, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

“Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao uživati u miru i tišini”, rekao je dr. Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Na primjer, kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke, dok ženke šišmiša imaju potrebu skupiti se u kutu pri ugodnijoj temperaturi, dok se mužjaci vole kretati po prozračnim i hladnijim prostorima. Kod mnogih sisavaca mužjaci više vole sjenu, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama, prenosi 1klik.hr

Studija također tvrdi da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje natjecanje oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.