in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

YouTube će dopustiti monetizaciju videozapisa s licenciranom muzikom

YouTube

YouTube je na svom nedavnom događaju objavio da radi na novom programu Creator Music, koji će omogućiti kreatorima da monetiziraju videozapise u kojima se koristi licencirana muzika.

„Predstavljamo Creator Music, novo odredište na YouTube Studiju koje daje kreatorima jednostavan pristup stalno rastućem katalogu glazbe za korištenje u njihovim dugometražnim videozapisima“, kažu iz YouTubea.

Kreatori će, naime, imati dvije opcije. Prvo, moći će izravno kupiti licenciranu muziku i zadržati sav prihod, izuzev, naravno, onih 45 posto koji idu YouTubeu. Ako im to ne odgovara, moći će koristiti muziku bez kupnje, ali onda će svoj prihod trebati dijeliti s izvođačem pjesme i ostalim nositeljima autorskih prava.

„Vjerujemo da će Creator Music napraviti još više suradnji između kreatora i umjetnika, više novih pjesama na popisima za reprodukciju te više načina da se umjetnicu probiju – a sve dok nastavljaju stavljati novac u džepove kreatora“, napominju iz YouTubea.

Podsjećamo da su kreatori na YouTubeu do sada trebali koristiti royalty-free muziku kako bi spriječili demonetizaciju svojih videozapisa. Korištenje čak i malog dijela pjesme nekog većeg izvođača bez dopuštenja, najčešće je rezultiralo uklanjanjem videozapisa ili isključivanjem zvuka.

Kako prenosi The Verge, Creator Music, koji je trenutno u beta fazi u SAD-u, pružit će kreatorima više mogućnosti za izradu sadržaja, istovremeno im omogućujući zaradu. Program će se u budućnosti proširiti i globalno te će, kako navode iz YouTubea, sadržavati nekoliko stotina hiljada pjesama.