in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover do kraja ove godine

Poznat i okvirni datum…

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u novembru, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi.

Al Marzooqi je za državne novine, The National, izjavio da će rover “Rashid”, koji dobio naziv po vladajućoj obitelji Dubaija, biti lansiran iz svemirskog centra Kennedy na Floridi negdje između 9. i 15. novembra. Tačan datum lansiranja, UAE će objaviti tokom sljedećeg mjeseca, piše The Washington Post.

Rover Rashid bi trebao biti lansiran Falcon 9 raketom, američke tvrtke SpaceX, a postavit će se na Mjesec uz pomoć japanskog lendera japanske tvrtke ispace, negdje u martu sljedeće godine.

“Završili smo s testiranjem rovera i zadovoljni smo rezultatima. Rover je integriran s lenderom i spreman je za lansiranje“, pohvalio se Al Marzooqi tom prigodom.

Ova lunarna misija dio je šire strategije UAE da postanu važan igrač na polju istraživanja svemira. Ako misija na Mjesec bude uspješna, UAE i Japan pridružit će se SAD-u, Rusiji i Kini kao jedinim zemljama koje su postavile svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca.

Emiratski satelit već kruži oko Marsa kako bi proučavao atmosferu crvenog planeta. Ujedinjeni Arapski Emirati udružili su se s japanskom kompanijom Mitsubishi Heavy Industries kako bi lansirali tu sondu, koja je ušla u Marsovu orbitu u februaru 2021. godine.

Očekuje se da će rover Rashid proučavati Mjesečevu površinu, pokretljivost na Mjesečevoj površini te kako različite površine stupaju u interakciju s česticama na Mjesecu. Rover težak 10 kilograma nosit će dvije kamere visoke rezolucije, mikroskopsku kameru, termovizijsku kameru, sondu i druge uređaje.

Osim toga, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju razviti najnapredniji komercijalni satelit na Bliskom istoku za proizvodnju slika visoke rezolucije, a također postavili su i ambiciozan cilj izgradnje ljudske kolonije na Marsu do 2117. godine.