in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Svaki idući iPhone mogao bi dobiti ovu zanimljivu novost

Trenutno najpopularnija opcija

Analitičar ekrana Ross Young tvitnuo je kako očekuje da će Dynamic Island postati standardnom opciju na svim pametnim telefonima koje će Apple predstaviti 2023. godine.

Cjelokupna linija iPhonea 15 navodno će dobiti Dynamic Island, opcija koju sad ima samo iPhone 14 Pro.

Riječ je o opciji koja je zamijenila zubić u vrhu ekrana, a koja uz pomoć softvera mijenja oblik kako bi prikazala obavijesti i ostale informacije o aplikacijama.

Apple se na Pro modelima riješio ‘zubića’ koji je prvo stigao na iPhone X u 2017. Umjesto njega tu je duguljasti izrez u obliku pilule kojeg je Apple nazvao ‘Dynamic Island’ te koji uz pomoć softvera ‘mijenja oblik’ kako bi prikazao notifikacije i ostale informacije o aplikacijama. Rezultat je dio ekrana koji izgleda, pa, jako dinamično.

Opcije ovogodišnjeg iPhonea 14 Pro uključuju prikaz Super Retina XDR koji na otvorenom može doseći do 2000 nita svjetline. Novi ekran također dozvoljava 6.1 inčnom i 6.7 inčnom ekranu da stalno budu upaljeni, tako da ne morate pritiskati na ekran da biste pročitali osnovne informacije. Ovo je omogućeno novim načinom rada niske potrošnje koji ekranima dozvoljava rad na brzini osvježenja od 1 Hz.

Kao što su insajderi najavljivali, novi uređaj pokreće novi A16 Bionic čip, šesterojezgreni CPU (procesor) uparen sa peterojezgrenim GPU-om (grafičkim procesorom). Apple tvrdi da jezgre visokih performansi troše 20 posto manje snage od A15 te su, na ničije iznenađenje, također i brže. Čip A16 bit će velika mamilikca za potencijalne kupce, pošto standardni iPhone 14 koristi prošlogodišnji A15 čip.

Pojačani procesor dobro će doći za novu kameru od 48 MP koja je velik korak prema naprijed u odnosu na objektive od 12 MP na koje se Apple oslanjao godinama.

Ona podržava senzor sa četiri piksela koji omogućava detaljniju obradu većih slika na veličinu od 12 MP. Ako želite 48 MP, uvijek ćete moći snimati u RAW formatu, piše Engadget.