in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

iOS 16 na iPhone vraća veoma bitnu opciju

Brojni noviteti

Apple je na WWDC ove godine predstavio svoju najnoviju verziju operativnog sistema za iPhone uređaje – iOS 16. Sredinom prošlog mjeseca iOS 16 u beta izdanju počeo je stizati na kompatibilne uređaje (za one korisnike koji su se prijavili u beta program).

Ova verzija nudi sa sobom mnoštvo novina, i to onih dizajnerskih. Sada otkrivamo još jednu opciju koja stiže sa iOS-om 16, a koje je nekada bila dostupna na iPhoneima.

Indikator postotka baterije na iPhoneima je bio do pojave notcha na iPhoneu X, kada je ova zgodna opcija ukinuta. Međutim, Apple je odlučio sada da je vrati na iPhone uređaje, što će svakako mnoge obradovati. Indikator procenta baterije na iPhoneima sa iOS-om 16 pojavljuje se unutar ikone baterije u gornjem desnom uglu ekrana. No, korisnici iPhonea 11, iPhonea 12 mini i iPhonea 13 mini, izvijestili su da još nemaju dostupnu ovu opciju.

Korisnici koji koriste najnoviju beta verziju iOS-a 16 i žele isprobati novu opciju morat će na svom iPhoneu otvoriti meni Baterija u kojem će omogućiti prikazivanje postotka baterije. Crnom, odnosno bijelom bojom (zavisno od teme uređaja) ikona baterije bit će ispunjena kada je baterija iznad 20%. Kada ona padne ispod tog nivoa, ikona će biti ispunjena crvenom bojom. Kada se telefon puni, ikona je zelene boje.

Kada je riječ o samom iOS-u 16, najveće promjene donio je izgled zaključanog ekrana, koji je zapravo potpuno redizajniran. Iako se očekivalo da će iOS 16 donijeti i AOD podršku (Always On Display), to se ipak nije desilo, ali navodi se da će AOD podrška biti dostupna za iPhone uređaje sljedeće generacije, odnosno iPhone 14 seriju, koja će stići na jesen ove godine, prenosi GSMArena.