in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Naoružani roboti psi čuvaju Cape Canaveral

Ghost Robotics

Svemirski odjel američke vojske US Space Force, započeo je testirati četveronožne robote kompanije Ghost Robotics za potrebe stražarenja, nadzora i inspekcija u svojem svemirskom centru u Cape Canaveralu.

Za potrebe testiranja angažirana su dva Vision 60 Q-UGV robota koji se mogu konfigurirati na više načina i opremati raznom vrstom opreme, uključujući snajperske puške i eksplozivne naboje.

Za osnovne potrebe Space Forcea, roboti psi su opremljeni raznim vrstama optičkih i akustičkih senzora, a u svojim zadaćama mogu djelovati autonomno ili uz pomoć ljudskog operatera.

Robotima se može upravljati glasovnim komandama i programirati ih da prepoznaju svoje “gospodare” vizualno i glasovno kao pravi psi, a prodaju se po cijeni od 150.000 dolara, što je dvostruko više u odnosu na Boston Dynamicsove Spot robote koji se više koriste za potrebe znanstvenih istraživanja i u edukaciji robotičara.

Ghost Roboticsov četveronožni robot težak je 51 kg, može postići maksimalnu brzinu od 10,7 km/h, s jednim punjenjem baterija prijeći 10 km, raditi 3 sata i nositi do 10 kg dodatnog tereta, a za kompletno postavljanje i puštanje u rad mu je potrebno 15 minuta, objašnjava portal Vidi.

Za razliku od Spota, ovaj robot je znatno izdržljiviji za rad na svim vrstama terena i uvjetima koji mogu uključivati borbena djelovanja, požare, zračenje, a može se konfigurirati i za rad u vodi i pod vodom.

Space Force zasad nema planova da Vision 60 Q-UGV robota pošalje u svemir.