in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stručnjaci dali definitivan odgovor: Da li je veganska prehrana zdrava?

Veganska prehrana pomaže pri gubitku viška kilograma

Istraživanja sve više pokazuje da postoje zdravstvene i ekološke prednosti koje se pripisuju veganskoj prehrani. No, je li to zaista pravi izbor za vas? Prema jednoj studiji objavljenoj u Zborniku radova Nacionalne akademije  nauka – godišnje je moguće izbjeći 8,1 milion smrtnih slučajeva širom svijeta ako više ljudi usvoji vegansku prehranu.

Možda su zdravstvene prednosti razlog zašto je veganstvo postalo mainstream.

Veganska prehrana pomaže pri gubitku viška kilograma

Jedan od neposrednih rezultata usvajanja veganske prehrane je gubitak težine i to, kaže Reed Mangels, registrirani dijetetičar i predavač prehrane na Sveučilištu Massachusetts Amherst, definitivno je pozitivan rezultat koji privlači mnoge ljude u veganstvo. Veganska prehrana je mnogo niža u kalorijama nego čak i vegetarijanska prehrana, kaže Mangels, “jer osim što izbacujete meso, također izbacujete mliječne proizvode s visokim udjelom masti.” Međutim, pretjerano mršavljenje može postati debljanje. Iako postoje određene pozitivne strane kod gubitka težine za cjelokupno zdravlje, nagli i brzi pad kila koji bi veganska prehrana mogla izazvati, može se okrenuti protiv vas.

Budući da je veganska dijeta toliko restriktivna, mnoge osobe koje ju probavaju po prvi put, mogu otkriti da su gladnije nego inače i posegnuti će za ne tako zdravom hranom – visoko obrađenim ugljikohidratima, slatkim, masnim jelima, pa čak i veganskim grickalicama – kako bi bili siti, kaže Nancy Rodriguez, profesorica nutricionističkih znanosti na Sveučilištu Connecticut, Storrs. To, naravno, može negativno utjecati i na zdravlje i na težinu. Stoga pažnja!

Stoga nutricionisti kao što su Jackie Keller, preporučuju postupan i dobro promišljen prijelaz na vegansku prehranu.

“Oklijevamo čak i kada želimo promjeniti hranu našem psu, i kod njih se savjetuje postepen prijelaz na novu hranu. Dakle, ne činimo to preko noći, pa zašto bismo onda i sami učinili tako radikalnu promjenu? ”

Vegani imaju smanjen rizik od ozbiljnih bolesti

Prema studiji iz 2015. objavljenoj u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka, veganska prehrana je još učinkovitija od vegetarijanske prehrane u zaštiti od hipertenzije, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući prehrani na biljnoj bazi koja je niska u zasićenim mastima, vegani su također manje skloni pretilosti, imaju niži krvni pritisak i niži holesterol, kaže Keller, a dijeta može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Ako jedete puno voća i povrća, također unosite više antioksidansta, što zbilja djeluje u borbi protiv raznih bolesti, prenosi Geek.

U veganskoj prehrani nedostaju neke od osnovnih hranjivih tvari

Nažalost, dijeta koja isključuje sve životinjske proizvode ima neke nutritivne nedostatke.

Rodriguez navodi kalcij, omega-3 masne kiseline, vitamin B-12 i folat – koji su prisutni u mesu i mliječnim proizvodima.

B 12

Vitamin B-12 ima mnogo implikacija za nesmetano funkcioniranje središnjeg živčanog sustava i za optimiziranje metaboličkih funkcija, te je, prema njenom mišljenju, vrlo teško dobiti adekvatne količine B-12 samo iz voća i povrća. Međutim, postoje alternativni izvori B-12, kao što su žitarice, biljno mlijeko (soja i drugo), tofu i prehrambeni kvasac.

Sve je lakše pronaći biljne proteine u prodavaonicama

Mahune, važna frakcija šire obitelji mahunarki, već su stoljećima glavna hrana mnogih kultura širom svijeta i samo su jedan od primjera brojnih oblika alternativnih izvora proteina.

Dok životinjski proizvodi nude kompletan paket svih esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo treba, mahunarke – koje uključuju sušeni grašak, grah, slanutak, grah, crni grah i grah među ostalima – neusporediv je izvor potpunog biljnog proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline koje trebamo.

Oslanjanje na mahunarke za protein može donijeti … nelagodu.

Kako bi izvukli najviše iz mahunarki i drugih alternativnih oblika proteina, potrebno je obratiti pažnju na njihovo kombiniranje s pravim žitaricama kako bi se osigurala pravilna prehrana. To zahtijeva određeno planiranje.

Probavljanje alternativnih izvora proteina također se može pokazati izazovnim za ljude koji nisu navikli na njih: ”Osjećati će te se napuhnuto. Moguće je osjetiti nelagodu jer se vaš probavni sustav prilagođava ili ne poduzimate potrebne prilagodbe što se tiče hidratacije kako bi udovoljili ovim novim izvorima proteina”, Kaže Keller.

Veganstvo je ekološki ”osvještenija” opcija

Da je potrebno oko 1.600 litara vode za proizvodnju jednog kilograma govedine nije nikakva tajna.

Naučnici su tu činjenicu utvrdili prije više od desetljeća i pokazali su da je za proizvodnju jednog kilograma životinjskih proteina potrebno oko 100 puta više vode od proizvodnje jednog kilograma proteina zrna.

Te su stvari važne i bit će sve važnije kako godine prolaze.

Zaključak: Napravite ono što je najbolje za vas, za vaša uvjerenja i za vaše tijelo.

Jedna dijeta ili jedan način prehranjivanja nikada ne može pasati svima. Idealna prehrana za svakog pojedinca ovisit će o čimbenicima kao što su dob, razina kondicije, cjelokupno zdravlje i osobne prehrambene preferencije.

Izuzimajući bilo kakve veće bolesti, kao što su dijabetes ili problemi s bubrezima, veganska prehrana može svakako biti korisna za gubitak težine i zdravlje. Ali kako biste bili sigurni da to radite na najbolji mogući način za vaše optimalno zdravlje, svakako biste trebali potražiti profesionalno vodstvo.