in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Disney bi mogao da izgubi autorska prava na originalnog Miki Mausa

Senator cilja na Disney sa novim prijedlogom zakona

Senator Josh Hawley predložio je nacrt zakona kojim bi, ako bude uspješan, Disney kompaniji odmah bila oduzeta autorska prava na originalnog Mikija Mausa.

Kako je izvjestio Deadline, zakon bi na kraju smanjio zaštitu autorskih prava sa 95 na 56 godina ako bude usvojen, što znači da bi Disney izgubio svoja starija autorska prava.

Dok se sam prijedlog zakona generalno odnosi na korporacije za zabavu ili tematske parkove sa tržišnom kapitalizacijom većom od 150 milijardi dolara, Hawley pominje „probuđene korporacije kao što je Disney“ prije nego što je otvoreno rekao „vrijeme je da se Disney-u oduzmu posebne privilegije“.

On je u saopštenju za štampu rekao: „Doba republikanskih poklona velikom biznisu je gotovo. Zahvaljujući posebnoj zaštiti autorskih prava od Kongresa, probuđene korporacije poput Disney-a zaradile su milijarde, dok su sve više povlađivale probuđenim aktivistima. Vrijeme je da se Disney-u oduzmu posebne privilegije i vrijeme je da se otvori nova era kreativnosti i inovacija.”

Prijedlog zakona je najnoviji u nizu republikanskih poteza protiv Disney-a nakon što se kompanija izjasnila protiv Zakona o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji zabranjuje diskusiju o rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, prenosi IGN.

Miki Maus nije jedini Disney lik koji je u opasnosti da ga potkači zakon o autorskim pravima jer je pravna bitka između Marvela i nasljednika legende stripa Steva Ditka počela prošlog septembra.

Miki Maus bez Disney-a? Pa to je nemoguće!