in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Mogu imitirati bilo koga, čak i vaše prijatelje ili porodicu: Nova prevara na popularnoj chat aplikaciji!

Ne, ne pišu vam iz korisničke podrške

Jako je važno biti oprezan kad primate poruke od sumnjivih ljudi – pogotovo na WhatsAppu. Prema članku objavljenom na poznatoj stranici WaBetaInfo, neki su korisnici dobili sumnjivu poruku od računa koji se predstavlja kao WhatsAppova podrška. Korisnik je prijavio kontakt pretpostavivši da se radilo o pokušaju krađe podataka. Neki od ovih račina postavljaju profilnu fotografiju koja na sebi ima karakteristični bedž potvrde.

Ovo nas dovodi do pitanja kako otkriti razgovarate li sa podrškom ili prevarantima. Prema WaBetaInfou, metoda je jednostavna. Ako pogledate informacije o kontaktu, trebali biste vidjeti kvačicu pored imena, a ne na profilnoj fotografiji. Prevarantski kontakti uvijek traže neke privatne informacije poput broja kreditne kartice ili broj pomoću kojeg će se prijaviti na vaš WhatsApp račun.

WhatsApp također nikad ne pita za detalje o kreditnim karticama niti o kodovima ili PIN-u. WhatsApp ne pita ni za novac ili povjerljive informacije.

Ako neko želi te informacije, riječ je o prevarantima. U tom slučaju najbolje je blokirati račun i prijaviti ga. Posljednjih pet poruka u razgovoru podijelit će se sa službom za korisnike kako bi razumjeli kontekst razgovora i po potrebi izbrisali taj račun.

Za kraj, napominje izvor, vodite računa da ovo nije ograničeno samo na WhatsApp podršku – lažni računi mogu imitirati bilo koga, čak i vaše prijatelje ili porodicu.