in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

The Elder Scrolls: Arena i The Elder Scrolls II: Daggerfall su besplatni na Steamu

Bethesda je krenula s prebacivanjem svojih igara na Steam platformu, a to znači da svi zainteresirani sada mogu besplatno preuzeti i zaigrati The Elder Scrolls: Arena i The Elder Scrolls II: Daggerfall.

The Elder Scrolls: Arena je prva Elder Scrolls igra ikad, a na tržištu je dostupna još od 1994. godine gdje je originalno stigla za MS-DOS. Iako nudi prepoznatljive elemente iz tog serijala kao što su otvoreni svijet, istraživanje tamnica i igranje iz prvog lica, Arena je zapravo započela kao totalno druga igra.

U originalnom planu to uopće nije trebao biti RPG, već akcijska igra u kojoj je igračima trebao biti cilj boriti se po arenama i postati tzv. grand champion, ali zbog prevelikog fokusa na sporedne misije, igra je poprimila totalno drugačiji ton i stil. Toliko se promijenila da je glavna ideja turnira potpuno izbačena, navodi Gameperspectives, ali zbog toga što je promotivni materijal za igru već bio napravljen, ipak su odlučili ostaviti ime Arena i ubaciti određene reference kako bi povezali taj naslov sa samom pričom.

Daggerfall je bio napravljen u malo manje od tri godine, a stigao je s hrpom unaprjeđenja zbog kojih je primio iznimno velik broj pozitivnih recenzija. Bethesda je s ovim naslovom htjela ponuditi što preciznije “pen and paper” iskustvo zbog kojeg su napravili otvoreni svijet veličine od 209 hiljada kilometara kvadratnih s petnaest hiljada naselja i 750 hiljada stanovnika.

Naravno, kao što je to s većinom Bethesdinim igrama, uključujući i Arena, igra je imala niz tehničkih problema što je ipak razočaralo neke igrače tokom prvih mjeseci nakon lansiranja.